Ezt olvasta már?

A Mérleg megérdemli a jutalmat - napi horoszkóp

Az Oroszlán életében viharfelhők gyülekeznek, a Szűz szorong a rá bízott feladat nagyságától, a Nyilas mindent alárendel, hogy elérje célját.


300 millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről - Pécsről is - az elmúlt 30 évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács adataiból.


hirdetés

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó adat. A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek indikátor madárfajok állománya 2005 óta folyamatosan csökken, a legrosszabb értékeket 2009 és 2011 között mérte az MME.

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy „ez a tendencia csak az európai Közös Agrárpolitika valódi zöldítésével fordítható meg, amely érinti a közvetlen agrártámogatásokat és a kötelezően vidékfejlesztésre fordított pénzek arányát is. A jelenlegi agrárpolitika a vegyi anyagok túlzott használatával, a környezet sokszínűségének csökkentésével hatalmas veszteségeket eredményezett a mezőgazdasági területek ökológiai rendszereiben.

Nagy Károly, az MME monitoring és kutatási csoportvezetője hangsúlyozta: „az egyes madárfajok állománycsökkenése messze nem csak az ornitológusok és a madármegfigyelők problémája. A csökkenés környezetünk állapotának drasztikus leromlását jelzi, ami mindenkit cselekvésre kell, hogy ösztönözzön”.

Az adatokat megalapozó mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (Farmland Bird Indicator), 37 agrárélőhelyhez köthető madárfaj állományának vizsgálatát tartalmazza. Ezek közül 22 faj egyedszáma mutat csökkenő tendenciát. 39 millióval kevesebb mezei pacsirta élt Európában 2010-ben, mint 1980-ban, állománya 2 százalékkal csökkent évente. A mezei veréb állománya évi 2 százalékkal, összesen 38 millió egyeddel csökkent. Ennél is jelentősebb a kenderike állományvesztesége, 3 százalékos éves csökkenéssel 25 millió egyedük tűnt el az európai élőhelyekről.

Az MME 2005 óta szolgáltat adatokat az európai programhoz. A Mindennapi Madaraink Monitoringja keretében több száz önkéntes végez reprezentatív felméréseket hazánk főbb élőhelytípusain. Ezekből az adatokból számítják ki monitoring szakértők a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok állományváltozási indexét. Az agrár-élőhelyeken gyakori madarak közül hazánkban is egyre több faj állománya van hanyatlóban. 1999 óta 61 százalékkal csökkent a füsti fecske, 54 százalékkal a tövisszúró gébics és 24 százalékkal a mezei pacsirta országos állománya.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Fotó: Orbán Zoltán0
0

hírek innen, onnan

Miért jó, ha tudsz főzni? II.

Bizony sokan vannak még ma is, akik nem tudnak főzni, pedig jó lenne ha tudnának. Hogy miért is, azt rögvest megmutatjuk.

A világ hot-dogjai I.

A hotdog tipikusan amerikai ételnek számít. Ám szerte a világon előszeretettel fogyasztják és mindenhol máshogy. Lássuk hogy eszik Németorszáágban vagy éppen New Yorkban.

Márciusi világnapok

Ebben a hónapban is számos világnap kerül megünneplésre. Többek között a Nemzetközi Nőnap, melyet jobb ha minden férfi észben tart.

A Fehérvár AV19 megnyerte az EBEL-negyeddöntő első felvonását

Székesfehérvár - A Fehérvár AV19 jégkorong-csapata 4-3-re legyőzte a Vienna Capitalst az EBEL negyeddöntőjének első mérkőzésén és vezet az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

Emberelőnyben is kikapott a Pakstól a Puskás Akadémia

Székesfehérvár - Az NB I-es labdarúgóbajnokság 19. fordulójának a nyitányán a Puskás Akadémia FC a Paks vendége volt. A találkozón az emberhátrányban játszó Paks győzött.

Vadállat miatt ment neki egy mentőautónak - teljes útzár a 67-esen

A 67-es út 31. kilométerénél történt a baleset. A személyautó azért ment neki a mentőnek, mert egy vadállat futott elé.

Ukrán válság - Washington még nem döntött az ukrán nemzeti gárda kik...

Az Egyesült Államok még nem döntötte el véglegesen, hogy megkezdje-e a szakadárok ellen harcoló ukrán nemzeti gárda egységeinek korábban bejelentett kiképzését - közölte pénteken Washingtonban egy amerikai katonai tisztségviselő.

Lovrencsics Gergőt hordágyon kellett levinni

Lovrencsics Gergőt, a Lech Poznan magyar támadóját hordágyon vitték le a pályáról csapata péntek esti, Jagiellonia elleni bajnoki mérkőzésén.

Mit tudsz a Sherlock sztárjáról?

Benedict Cumberbatch jelenleg az egyik legfelkapottabb színész és ez nem lehet véletlen. Bár nem egy klasszikus hollywoodi szépfiú, a vonzereje vitathatatlan. Egy cikkbe öntöttük azt, amit a március 25-én képernyőre kerülő sorozat...

Buda-Cash: Van politikai felelős?

A Fidesz hamar megtalálta, hogy ki tehet a Buda-Cash botrányról: a szocialisták, akik ugyancsak hamar válaszoltak, nem fognak meglepődni, szerintük a Fidesz.

Ezért úszkál az Antarktisz jeges vizében

Az Antarktisz jeges vizében úszva kampányol a Ross-tenger védelméért Lewis Pugh brit hosszútávúszó, aki embert próbáló vállalkozásával a Föld legdélebbi pontját hódította meg, ahol még úszni lehet.Az aktivista 350 métert tempózott...

Hordágyon vitték le a magyar csatárt

Lovrencsics Gergő, a Lech Poznan magyar válogatott légiósa súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, de megtapsolta a drukkereket.

Sport

Ezt a képet csak 18 éven felüliek nézzék meg!

Csúnya sérülést szenvedett Nedum Onuoha, a QPR focistája az Arsenal elleni meccsen. A nigériai védő saját csapattársával, Steven Caulkerrel fejelt össze. A szétnyílt arcáról egy másik csapattársa, Shaun Wright-Phillips tett ki egy...

Görbicz: Nem élek luxusban

A Győri Audi ETO KC irányítója lett a harmadik legtöbbet érő sportoló a Forbes listáján, ennek kapcsán nyilatkozott csapata honlapjának.

Megszólalt a kislány, akinek levele miatt igazolták le az apukáját

Jordyn Leopold levélben kérte a Minnesota Wild hokicsapatát, hogy igazolja le apukáját, Jordan Leopoldot. A transzfer megtörtént.

Három focista a leggazdagabb magyar sportoló

A Forbes magazin magyar kiadása szerint Huszti Szabolcs a legjobban kereső magyar sportoló.

Nem fogja kitalálni, kivel találkozott Verrasztó Evelyn Marseille-be...

Családegyesítés Franciaországban: a magyar úszónő apjával és testvérével futott össze az FFN Golden Tour harmadik állomásán.

Szilikonmell nélkül semmit nem érsz

Újra és újra felmerül a fitneszben a kérdés: szüksége van-e egy női versenyzőnek mellplasztikára ahhoz, hogy jobb eredményeket érjen el?

Alonso már a balesete előtt eszméletét vesztette?

Sebastian Vettel fedélzeti kamerái bizonyíthatják, hogy a spanyol pilóta baleseténél az eszméletvesztés korábban történt, mint hittük.

Beadatta a halálos injekciót, miután megnézte kedvencei meccsét

Belgiumban legális az eutanázia, így Lorenzo Schoonbaert is élt a lehetőséggel. Ám előtte még valóra váltotta utolsó álmát.

Huszti nem annyit keres, mint eddig hittük

Eddig az az információ keringett, hogy a kínai Csangcsun Jatajban évi négymillió eurót tesz zsebre a magyar focista.

Megütötte a klubelnök a riportert

Az iráni focibajnokság harmadik helyén álló Esteghlal elnöke, Bahram Afsharzade felhúzta magát egy újságíró kérdésén. A klubelnök szó nélkül megütötte a riportert, egyes források szerint a legkényesebb pontján találta el. Afsharza...

Adriano 18 prostit vett meg egy éjszakára

Adriano 18 prostituálttal töltötte az éjszakát, és mindegyiküket készpénzben fizette ki.

Ma láthatjuk Dárdai Hertháját és a veszprémi kéziseket

Élő sportközvetítések a hazai televíziókban március 6-án, pénteken:

Bulvár

Három csatorna kódolatlanul ad márciusban

Március hónapban a három AXN-csatorna több nézőhöz eljut, mint eddig. 

Szenvedélyes szerelem dúl Eszenyi Enikő és Stohl András között

Szenvedélyes színészházaspár lett Eszenyi Enikőből és Stohl Andrásból. Féltékenység, szenvedély és humor jellemzi a kapcsolatukat a színpadon.

Milliárdos exe tartja el az RTL Klub egykori műsorvezetőjét! Elmesél...

Czifra Noémi, vagyis Nóci rég nincs képernyőn, de nem nélkülöz.

Ebben a luxuslakásban él a TV2 sztárja! Képeken a gyönyörű otthona -...

Itt él Kerényi Miklós Gábor, a Rising Star legkritikusabb zsűritagja.

Csodasampon, ami minden mosással egészségesebbé teszi a hajadat!

A Pantene Pro-V bemutatja a legújabb generációs formulát tartalmazó samponját. Klinikailag igazolt formulája...

Ezt a képet csak 18 éven felüliek nézzék meg!

Csúnya sérülést szenvedett Nedum Onuoha, a QPR focistája az Arsenal elleni meccsen. A nigériai védő saját csapattársával, Steven Caulkerrel fejelt össze. A szétnyílt arcáról egy másik csapattársa, Shaun Wright-Phillips tett ki egy...

Görbicz: Nem élek luxusban

A Győri Audi ETO KC irányítója lett a harmadik legtöbbet érő sportoló a Forbes listáján, ennek kapcsán nyilatkozott csapata honlapjának.

Ez a csaj olyan lapos, mint egy iPhone

Meddig ég egy kövér nő? Mit fordított félre Arany János a Szentivánéji álomban? A Tévedések vígjátéka miért olyan, mint az eperhab? Miért nem szerették a kortársak Shakespeare-t? Nádasdy Ádám nyelvész, műfordító Shakespeare-ről és...

Figyelem: kockázatos az új online átutalási szolgáltatás

Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé vált egy olyan új online átutalási szolgáltatás, amelynél a fizetéshez a fogyasztónak át kell adnia internetbanki azonosítóit egy harmadik fél szolgáltatónak. A jegybank és a fogyasztóvédelm...

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

Az év vállalkozóit vették őrizetbe a brókerbotrány miatt

A Hungária Értékpapír Zrt. vezetőit vette őrizetbe a rendőrség. Ketten közülük korábban az év vállalkozói címet is megkapták a VOSZ-tól.

Edit asszony keményen beszólt Zámbó Krisztiánnak

Zámbó Krisztián úgy döntött, Jimmy hasonmásversenyt rendez. A király özvegyének, Edit asszonynak azonban ez nem tetszett és keményen beszólt nevelt fiának.

blogmorzsák

A II. világháború leghalálo­sabb japán harcjárművei és repülői

Vadászgépek, nehézbombázók, tengeralattjárók, tankok - a felkelő nap országa nem szűkölködött az abban a korban legfejlettebbnek számító haditechnikai csodákban, amikkel félelemet keltettek ellenfeleikben. Gépek, amik kivették oroszlánrészüket a csatából.

Tényleg közmunkásokkal dolgoztat az MTVA?

Az elvégzendő munka tényleg fontos, de az MTVA-nak muszáj átpolitizálnia.

Ne vegyünk meg minden hülyeséget a babának!

Lista arról, hogy mire nincs szüksége a babának, és mit vegyen helyette.

Orbán emberei zaklatták az Európai Bizottság biztosát

Váratlanul megjelent az EMMI négy embere, és megkérdezés nélkül beültek a találkozóra.

Mit tegyünk, hogy a föld ki ne fáradjon?

A kultúrnövények kiszipolyozzák a talajt, ha tartósan ugyanazon a helyen termesztjük őket.

Teleportált a Buda-Cash

Pénzügyi fekete lyuk bukkant fel ott, ahol nem vártuk - Ausztriában.

Retro vaníliás krémtúró házilag

Gyerekkorunk kedvenc finomsága, csak ez még a bolti verziónál is sokkal finomabb!

Felcsútról a Marsra, átszállás nélkül

Kisvasút és fűtött focipályák, de ez még csak a kezdet.

Valami ilyesmi lesz az új BlackBerry csúszkamobil

A mobilnak még neve sincs, de a góré The Slide-nak nevezi.

Forró vizet öntöttek a tömegbe

Az énekes egy koncerten dobta be a vízforralóját a közönségbe.

Így lett majdnem metró Miskolcon

Kevesen tudják, hogy a vasgyár építésénél elsődleges feladat volt a gyár összeköttetése a vasúttal.

0