Ezt olvasta már?


A kormány nem történészklub

A kormány nem egy történészklub - válaszolta Navracsics Tibor szerdán a Nyirő József újratemetésének ügyéről és a Horthy-emlékművekről kialakított véleményét firtató kérdésre az ATV reggeli műsorában.


hirdetés

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emellett arról is beszélt, tisztességes megoldásnak tartja, hogy a pártok támogatásából fizetik ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Nyirő József újratemetésének ügyéről vagy a Horthy-emlékművekről, a miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: a kabinet nem foglalkozik egyik említett kérdéssel sem, "a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk".

"Nem szeretném a történészek dolgát elvégezni: én nem arra kaptam mandátumot a választópolgároktól, hogy a magyar múlt rejtélyeit bogozzam ki", hanem egy jobb, versenyképesebb és korszerűbb közigazgatás és igazságügy kialakítására - mondta Navracsics Tibor.

A vöröscsillag-per ügyében a tárcavezető azt közölte: mivel ez elsősorban a pártok ügye, az a legtisztességesebb, ha a pártok finanszírozására rendelkezésre álló forrásból veszik el a pénzt, és abból fizetik ki a kártérítést.

"Itt van egy ember, és a jövőben is lehetnek olyan emberek, akik bűncselekményt követnek el. A strasbourgi bíróság szerint viszont kártérítést kell nekik fizetni. Eminensen politikai az ügy: vörös csillagot hordani, tiltott önkényuralmi jelképpel visszaélni, ez tipikusan a pártokhoz (...), a pártok világához köthető ügy" - fejtette ki, ezzel magyarázva, hogy miért a pártok támogatásából "csípik le" a Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének megítélt kártérítést.

Arra a kérdésre, a jövőben előfordulhat-e, hogy más címszóval is majd a pártok támogatásából fognak "lecsípni", Navracsics Tibor azt felelte: "én nem szeretném".

A parlament hétfőn határozatban nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A hétfőn elfogadott jogszabály szerint a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki. Navracsics Tibor előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.

Az európai emberi jogi bíróság márciusban véglegessé vált ítélete arra kötelezte az államot, hogy június 8-áig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak. A pervesztes magyar államnak a négyezer eurós kártérítés mellett 2.400 euró perköltséget is meg kell fizetnie. Ennek előzménye, hogy a politikus egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt 2007-ben büntetőeljárás indult ellene, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az - a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogának megsértése miatt - jogsértőnek minősítette elítélését.

 

mti0
0
0

hírek innen, onnan

Gál J. Zoltán: Vizitek

Mégis, mi ez a felhajtás? Van igazsága Orbán Viktornak, aki állítólag efféle művi rácsodálkozással próbálta csillapítani a héten külföldi diplomaták izgatott kérdezősködését: teljességgel normális dolog lenne, hogy időnként Budape...

Csongrádi Kata megállás nélkül zokog

Budapest - Nem véletlenül aggódnak barátai Csongrádi Katáért, a színésznő teljesen összeomlott férje, S. Nagy István (T81) halála miatt.

Voith Ági ma is Bodrogihoz fordul, ha baj van

Budapest Egy internetes teszt szerint Voith Ági 26 éves, és lélekben annyinak is érzi magát. Idén tavasszal két premierre is készül, fáradhatatlan és életvidám, mostanra ráadásul vándorszínész lett.

Cseszheti Felcsút a puccos stadionját!

Éhen halt egy ember felcsúton, ott ahol milliárdokból épített futballstadionról szólnak a hírek, ám az éhen pusztult ember halálát nem említették a hírek...

Kínosak Fanni aranyköpései

Budapest Kiveri a biztosítékot beszólásaival VV Fanni (21) a villában, pedig korábban szórakoztatónak találták társai.

Az MNB kamatdöntő ülése a jövő hét legfontosabb eseménye

Piaci szempontból az MNB monetáris tanácsának kamatdöntő ülése lesz a jövő hét legfontosabb eseménye, piacmozgató hatású hazai makrogazdasági adatok ugyanakkor nem jelennek meg.

Így lehet enyhíteni az orrdugulást!

Az orrdugulásra is léteznek házi praktikák. El kell kerülni a meleg, párás inhalálást. De egy hideg, párás inhalálás vagy orröblít...

Akadálypálya maradt a lakás

Budapest -  Másfélmillió forintból sem sikerült felújítania és akadálymentessé tennie a XIX. kerületi önkormányzatnak azt a lakást, amelybe a múlt héten költözhetett be a Németh család.

Mindenevő volt a viszkis utódja

Budapest Gumilövedékes fegyverrel kezdte dicstelen pályafutását Cs. Richárd (37) , aki immár túlszárnyalta Ambrus Attila (47) rekordját.

Bagi Iván a humortól maradt életben

Tudja, hogy a közönség csak Nacsa Olivérrel együtt fogadja el a színpadon, de nem bánja. Nagyon szeretne édesapa lenni, de úgy érzi, egyelőre nincs felkészülve a szülői feladatokra.

Brutálisba váltanak a valóságshow-k

Harmincéves a valós életre épülő tévéműsorok története. A kalandos, ízléses vagy ízléstelen valóság­show-k száma ma már megszámlálhatatlan, az ötlettár hozzá pedig kimeríthetetlen.

Sport

Meztelenség a Super Bowl reklámjában - videó

Egy amerikai gyorsétteremlánc a természetes alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, ennek a felfogásnak felel meg a Super Bowlra tervezett reklám, amelyben Charlotte McKinney Kate Upton babérjait veszi célba.

Őrület: újabb csatárokat igazolna a Manchester City

Szinte még meg sem száradt a tinta a Swansea Citytől 35 millió euróért vásárolt Wilfried Bony szerződésén, máris újabb támadók garmadáját hozták hírbe a Manchester Cityvel.

Milánóban köthet ki a horvát Xavi

Noha korábban az Arsenal tűnt szinte biztos befutónak, a Corriere dello Sport információi szerint mégis az Internél köthet ki a Dinamo Zagreb szupertehetsége, Marcelo Brozovic.

A Marseille-t választotta a Barca hátvédje

Hiába érdeklődött utána a Liverpool valamint az Arsenal is, a Barcelona fiatal védője, Martín Montoya szinte biztosan a Ligue 1-ban szereplő Olympique Marseille-hez igazol.

Volt csapattársát győzködi Victor Valdes

A Manchester United ajánlatát nemrég elfogadó spanyol kapus saját bevallása szerint mindent elkövet, hogy meggyőzze a váltásról volt barcelonai klubtársát, Daniel Alvest.

Dortmund: tagadja távozását a csapatkapitány

Noha a Manchester United és az Arsenal is komolyan gondolja leigazolását, Matts Hummels kijelentette: nem foglalkozik a pletykákkal, és jövőre is a Dortmundnál marad.

Messi és Ronaldo hozzá képest smafu

Mi a közös a műanyag flakonban, a bukósisakban és a DVD-ben? A válasz egyszerű: mindegyikkel lehet dekázni.

Újabb neves lepattanóra mozdult rá a QPR

Ha nem ismernénk a Queens Park Rangers átigazolási politikáját, valószínűleg csak jót mosolyognánk a nagyon is komoly híren: a Premier League-ben szereplő csapat kész új esélyt kínálni a brazil futball korábbi nagy ígéretének, Ale...

Csúcsrangadó a kézivébén

A szombati élő sportközvetítések a hazai televíziókban.

Meglőtte első gólját a Barca magyarja

Megszerezte első gólját a Barcelona U17-es csapatában Tajti Mátyás.

Miklós Edit csodát tett St. Moritzban

Életében először egy Világkupa-versenyen is dobogóra állhatott Miklós Edit. A magyar síelő a St. Moritzban rendezett lesiklóversenyen a harmadik lett. Korábban a legjobb Világkupa-helyezése egy 5. hely volt tavaly Crans Montanában...

Itt az év feltámadása: félidőben 0-2, a vége 7-2

Nem mindennapi fordítást produkált a Watford az angol másodosztályú focibajnokságban: a félidőben még két góllal égett a Blackpool ellen, a szünet után azonban hét gólt szerzett.

Bulvár

Minden nap belépsz, de ezt a 6 dolgot még nem vetted észre a Facebookon!...

Lehet, hogy néhány hasznos dolog elkerülte a figyelmed?

Favágószexuális férfiak

Rendezett szakáll, kockás ing, szexi illat, szálkás izmok, tetovált alkar jellemzi a lumberszexuális férfiakat. A hírek szerint, és sok nő legnagyobb örömére, úgy néz ki, hogy végre lejárt a kölyökképű férfiak ideje. Az egyik amer...

7 év után váratlanul lekerült a képernyőről! A színésznő mástól tudta me...

Lauren Graham egy beszélgetős műsorban emlékezett vissza.

Csoda történt, vagy csupán véletlen? Szűz Mária képe növekszik a fatörzs...

Képeken ez és még további hat Szűzanya-jelenés.

Autóbaleset érte Hódi Pamelát és lányát

Autóbalesetet szenvedett Hódi Pamela és kislánya. Péntek délután történt a karambol.

Dermesztő fotó Vajna Tímeáról

Vajna Tímea fogfehérítésre ment. Így született a szürreális kép.

Milyen hűtlenség a legfájóbb?

A heteroszexuális férfiak 54 százaléka retteg attól, hogy párjuk félrelép, míg a nők 65 százaléka fél, hogy a partnere másba szeret bele tudjuk meg a kaliforniai Chapman University friss kutatásából, amely az Archives of Sexual B...

A legnagyobb tévhit a vízivással kapcsolatban - Ennél többet nem szabad ...

Mi történik, ha a túlzásba viszed a folyadékfogyasztást?

Fenyegetés: Külföldre költöztette családját az RTL vezére

A Business Week Magyarországról szóló írásában a reklámadó kapcsán szólaltatta meg Dirk Gerkenst.

Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.

Simicska beleáll a meccsbe

A köz- és a magánmédia állapota alapvetően meghatározza, hogy egy országban milyen minőségű a demokrácia. Úgy tűnik, hogy Magyarországon mindkét területen barkácsolás zajlik. A közéletet az tartja lázban, hogy a Simicska Lajos nev...

blogmorzsák

A világ 26 legvarázslatosabb szálláshelye, amit látnia kell!

Aludt már víz alatt, vagy szállt már meg egy fán? Pihenne Batman barlangjában, a Roxfort egy szobájában, vagy ebéd közben adna néhány falatot egy ablakon behajoló zsiráfnak? Úgy tűnik semmi sem lehetetlen!

Orbán népe - új Rákosi-dal egy közelgő lemezről

Politikusok a gúnyos borítóképen, négy hazai punkzenekar közös munkája.

Pusztul a Balaton egyik legszebb épülete!

A Szent György-hegy oldalában a Tarányi-présház. Nagy kár érte!

Eva Green "legerotikusabb" jelenetei!

Inkább jóval több, mint erotikus.

Ez volt minden idők egyik legkínosabb diplomáciai pillanata

És Orbán az egyik főszereplő! Ennél egy vödör jeges víz sem kínosabb...

Egy férj így tudja rávenni a feleségét a mosogatásra!

Itt az egyetlen hatásos módszer mások befolyásolására. Ingyen tanács.

Így készül a gumiabroncs!

A 70-es években készült reklámfilm részleteket mutat be két gumigyár életéből is. Retró videó következik!

Itt a zsaroló vírus!

Látszólag tehetetlenek vagyunk.

Rejtélyes parkoló mozgáskorlátozottaknak

A tábla értelmezhetetlen, a közeli iskola cigarettázó tanárjai pedig azzal szórakoznak, hogy a köztérnél felnyomják az autósokat.

Így hódítsa meg újra a pasiját!

Néhány tipp, ahhoz, hogyan dobhatjuk fel a kapcsolatunkat.

A nagy magánnyugi-átverés

Mi volt ez a „nyugdíjreformnak” nevezett förtelmes zagyvaság.

Így lesz elképesztő popsija!

Ez a 3 legjobb fenékformáló edzés a YouTube-on! Próbálja ki!

0