Ezt olvasta már?

A Dunántúlon és később délen is sokfelé borult lesz az ég

Szerdán délelőtt északnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, eleinte délkeleten lehet napos az idő, illetve délnyugaton lehet szűrt napsütés.


Áder János is részt vesz a fenntartható fejlődésről tartandó világkonferencián

Áder János köztársasági elnök vezeti a magyar küldöttséget a fenntartható fejlődés kérdéseiről tartandó jövő heti brazíliai Rio+20 nemzetközi konferencián.


hirdetés

    A június 20-tól 22-ig tartó tanácskozás résztvevői arra a kérdésre szeretnének választ találni, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés üteme és minősége miként őrizhető meg és terjeszthető ki a népesség minél szélesebb rétegeire úgy, hogy a szegények aránya csökkenjen, a környezet terhelése ne növekedjen, és megmaradjanak a természeti erőforrások. 

    A Rio de Janeiró-i világkonferencián egyebek mellett a fenntartható gazdaság kérdéseivel, az ezzel kapcsolatos intézményi struktúra reformjával (a Fenntartható Fejlődési Tanács és a jövő nemzedékek ombudsmanja poszt létrehozásával), a fenntartható fejlődési célok kidolgozásával és finanszírozási kérdésekkel foglalkoznak majd. 

    Meg kellene határozni a 2015 utáni fejlesztési célokat, ezek fő irányait foglalná össze a záródokumentum, amelynek előkészítési munkálatai azonban több egyeztetési forduló után is nehezen haladnak.

    A fejlesztési célok kimunkálása azért is sürgető, mert a Föld lakossága 2030-ra becslések szerint 8,3 milliárdra növekedhet, közülük hétmilliárd ember fejlődő vagy kevésbé fejlett országban él majd. Az ilyen mértékben gyarapodó népesség élelemhez, tiszta ivóvízhez, energiához, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz juttatása nagy kihívást jelent. 

    Ha nem változnak a jelenlegi trendek, 2030-ig az energia- és a vízfelhasználás iránti igény várhatóan 40 százalékkal, az élelmiszerigény 50 százalékkal, 2050-re pedig 70 százalékkal nő. Ennek oka az is, hogy a mélyszegénység csökkenésével párhuzamosan egyre többen kerülnek át a középrétegekbe, és veszik át az ennek megfelelő fogyasztási igényeket. 

    Magyarországnak az Európai Unió álláspontjával megegyezően az a célja, hogy a tanácskozás kézzelfogható eredményekkel záruljon. Budapest szeretné, ha a konferencián megoszthatná a társadalmi átalakulás tapasztalatait, továbbá a víztisztítási technológia és a vízgazdálkodás bemutatásával lehetőséget teremthetne ezek elterjesztésére.

    Magyarország támogatja az EU álláspontját, amely szerint a fenntartható gazdaság jó lehetőséget nyújt a válságból való kilábalásra, valamint kedvez a kis- és középvállalkozásoknak. Fontosnak tartja a fenntartható fejlődés nemzetközi intézményrendszerének reformját, a környezetvédelmi ipar és a megújuló energiaforrások használatának erősítését, a zöldberuházások növelését. Budapest szerint szükség van arra is, hogy növekedjenek az ilyen fejlesztéseket ösztönző támogatások.

    Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden arról beszélt, hogy Magyarország azt szeretné, ha a fenntartható fejlődési célok között lenne egy kifejezetten a vízügyekkel foglalkozna. Ennek kidolgozásában az ország komoly szerepet vállalna, és Áder János Rióban várhatóan felajánlja, hogy 2013-ban Budapest szervezné meg az első konferenciát a témában - mondta.

MTI0
0
0

hírek innen, onnan

Házi készítésű légfrissítők

Tudta, hogy az illatok befolyásolhatják a hangulatunkat? Bizonyára Ön sem szeret olyan helyen tartózkodni, ahol a nincs friss levegő vagy ahol az esetlegesen nem kívánatos, kellemetlen szagot, orrfacsaró bűzt kell elviselnie.

Adózatlan cipőszállítmányt rejtett a kamion

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 25 ezer pár cipőt foglalt le a fővárosban, mivel a forgalmazó frissen alakult kft. nem fizetett áfát.

Mi történik ha egy kádnyi Cola-ba merülsz Mentos cukorkákkal fedve? ...

Néhány embernek rendkívül sok ideje van érdekes kísérleteket végezni, így megnézhetjük mi történik ha valaki feltölt egy kádat Coca-Cola Zero-val és Mentos cukrokkal a testén csobban bele!  Mi történik? Hát ez! Szóval, mi is lehet...

Milliárdokra várva: a Buda Cash-botrány miatt a lét a tét

Információink szerint több ezer somogyi mezőgazdasági vállalkozónak több milliárd forintja ragadt bent az érintett bankokban.

Öngyilkosságra készült a bombás férfi? - lezárták a környéket

Helyi beszámolók szerint egy második világháborús gránáttal járkált az utcán egy férfi, ami miatt kiürítették a környéket

Hatalmas kiárusítások karácsony után

Januárban 7,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest - jelentette első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A leggazdagabb magyar nyugdíjas

Míg a nyugdíjasok legalább fele, jobb esetben a 100 ezer forintot megközelítő nyugdíjból él, nos, van egy jó hírünk is. Létezik egy olyan nyugdíjas is, akinek tavaly 870 000 forint volt járandósága, de az idén majd csak megközelít...

Visszafelé sült el a film, amely zsidómentőként mutatja be XII. Pius...

Hétfőn mutatták be a Vatikánban az alkotást, zsidó szervezetek történelemhamisításról beszélnek, a katolikus sajtó egy része sem örül.

Nem sikerült rendesen leszállnia egy repülőnek Nepálban

Leszállás közben megcsúszott, majd leszaladt a kifutópályáról és a füvön állt meg egy utasszállító.

Székesfehérváron és Dunaújvárosban körözött személyeket fogtak el a ...

Székesfehérváron a Hosszúsétatéren igazoltatott egy férfit a helyi körzeti megbízott 2015. március 3-án 8 óra 10 perckor.

Jövedelmező a kiárusítás

Januárban 7,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest - jelentette első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Hat henger helyett kábeles hibrid hajtással bővítik a Mercedes óriás...

Az új Mercedes V-osztály elődjével ellentétben csak négyhengeres motorokkal kapható, és ez várhatóan a jövőben se változik - a nagyobb teljesítményre vágyóknak hibridhajtással készülnek.

Sport

Alonso balesete után azt hitte, még mindig a Ferrarinál van

Még mindig nem tudni, ott lehet-e az évadnyitón a spanyol pilóta, aki a McLarent okolja balesetéért.

Nem fogod elhinni, mit csinál ez a nő kézenállás közben

Ezt hogy a fenébe csinálja? A nő két forgalomirányító kúpon kézen állva egyensúlyoz, miközben lábával egy íjat feszít meg, majd lő ki egy nyilat, de úgy, hogy még pontosan is céloz. Nincs több mondanivalónk!

Visszatér a világ egyik legjobb kézilabdázója

Visszatér a pályára minden idők egyik legjobb jobbátlövője, a veterán Olafur Stefansson. Az izlandi kézilabda-legendát a dán Kolding csapata kereste meg, hogy segítsen, és a 42. életévében járó klasszis annak ellenére igent mondot...

Agyvérzést kapott, mielőtt kinyílt volna az ejtőernyő

Szabadesés közben kapott agyvérzést egy férfi, aki az életét csak annak köszönheti, hogy a segítője a levegőben odament hozzá, és kinyitotta az ejtőernyőjét.

Újabb titok derült ki Novák Dezsőről

Novák Dezső egyike volt annak a nyolc szerencsétlennek a Ferencvárosban, akit zsarolással beszerveztek, állítja a kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó özvegye, aki azt is elárulta a sportnapilapnak adott interjújában, hogy ki figye...

A Manchesterbe tartó Guardiola balesetet okozott

A Bayern München vezetőedzője Audijával nekihajtott egy Volkswagennek.

Kiderült, miért nem mehet az ország legjobbja a vb-re

Fazekas Péter három vb-re utazó játékost legyőzve lett magyar bajnok, mégsem megy a világversenyre, mert lemondta a válogatottságot.

Háromezer méterről ugrott a madárember, vörös csíkot húzott maga utá...

A svájci Patrick Kerber bázisugró a Titlis hegyről ugrott le éjszaka. Vörös jelzőfénnyel mutatta az útját.

Ürülékben fuldoklik az Everest

Problémává váltak a hegymászók által a Mount Everesten hagyott emberi anyagcseretermékek, a helyzet a környezet elszennyeződésével és betegségek terjedésével fenyeget - figyelmeztetett a nepáli alpinisták egyesületének vezetője.

Kezdődhet a Colosseum ihlette stadion építése

James Pallotta klubelnök továbbra is úgy véli, hogy az év végén megkezdődhet az AS Roma új futballstadionjának építése.

Fa Nándor még sosem hasított így

A Spirit of Hungary, fedélzetén Fa Nándorral és Conrad Colmannal - egy 10 órás időszakban 18,4 csomós (34 km/óra) átlagsebességgel haladva - 24 óra alatt 416,94 tengeri mérföldet (771 km) tett meg a Barcelona World Race földkerülő...

Dzsudzsák: irány Katar?

Dzsudzsák Balázs ügynöke, Vörösbaranyi József a Napi Gazdaságnak adott hétfői interjújában azt mondta: Kínában is kiköthet a játékos.

Bulvár

Felesége sírva beszél Pataky Attiláról

Orsi elárulta, nagyon szereti az énekest, úgy tekint rá, akár egy istenre.

Itt az első devizahiteles, aki visszakapott pénzt a bankjától!

Március 2. hétfő 8:00 SMS érkezik: közel 1.000.000 Ft érkezett a bankszámlára. Így ébredt a Bankmonitor.hu egyik felhasználója tegnap, a banki elszámolás első napján megkapta a visszatérítésből származó összeget. Feltehetően ő az...

Ezt teszi egy pohár víz a szervezeteddel ébredés után - Te is ezzel ...

Tudd meg, pontosan miért is jó, ha vízzel indítod a napod.

10 év után szakított a Megasztár álompárja? Az énekesnő közleményben...

Ez az igazság Szabó Eszter és Kontor Tamás szakításáról.

Börtönnel fenyegették Orbán Viktort

A Párbeszéd Magyarországért szerint a paksi beruházás 30 évre történő titkosításáról szóló döntéssel a kormány egy "gigantikus lopás törvényesítését és a lebukás elodázását akarta elérni".

Bögyös, őrülten csinos csajok! Ezknek a méreteknek biztosan nem tuds...

Ugye tetszik?témakör: Egyebek, kategória: Egyebekfejlesztő: dögösméret: 0 kB(teljes, magyar)

Újra Siófokon az enyingi romák, erősítést kér a polgármester

A siófoki rendőrség megerősítését kezdeményezte a város polgármestere a megyei főkapitánynak írt levelében. Piros Attila dandártábornok segítségét abban kéri Lengyel Róbert, hogy vezényelt erőkkel péntek és szombat éjszakánként a ...

Ez a hétköznapi ital védi a DNS-edet! - Jobb, mint ha vizet innál?

Hány csészével iszol meg a kedvelt aromás italból naponta? Ezt tudnod kell róla!

Újabb csavar jön a vasárnapi zárva tartásban

Kiegészítené az üzletek vasárnapi működésére vonatkozó szabályokat az az egyéni képviselői módosító indítvány, amely szerint az egy helyen kis- és nagykereskedelmet folytató üzleteknek is zárva kellene maradniuk a hét utolsó napjá...

Lógó mellből divatos cici - műtéti felvételek

Alexandra, a 24 éves fiatal anyuka a szülés után anyatejjel táplálta kislányát. A szoptatás befejezése után megereszkedtek és lefogytak mellei...

Fotó: ez után a nő után hiába futott Berki Krisztián

Van olyan nő, aki után még Berki Krisztián, a TV2 műsorvezetője is hiába lohol.

blogmorzsák

Az élet Londonban sem csak móka és kacagás

Milyen tulajdonságok, képességek tesznek valakit sikeressé a külföldi élete során? Miért van az, hogy van, akinek pár hónap alatt sikerül elindulni álmai megvalósítása felé, van, aki meg évek alatt sem  találja meg a számításait külföldön?

Hogy fektessünk be ezután?

A Buda-Cash botrány csak erősítette az emberek félelmét, miszerint nem létezik betonbiztos lehetőség.

Dr. vagy dr.

dr. Zimány Linda? Dr. Semjén Zsolt? DR. Kedves Olvasó? Minden a doktori címek helyes használatáról.

Mr. Pálfordulás és a titkosítás

A hazaárulás minősített esete! - kiabálja az LMP, uniós irányelvet és Alaptörvényt is sért! - állítja az Átlátszó

Menekül a halál elől? Legyen holografikus avatár!

Egy orosz milliárdos 2045-re örök életet ígér - és a minden fegyver?

Az ISIS megállítható!

Azonnali nemzetközi összefogással.

Orbánnal üzentek Madonnának

Kampányt indítottak egy Budapesti koncertért a rajongók.

Célfeladat: 8 hónapnyi taps

Jó vagy rossz az ösztönző rendszer az állami szférában?

A 49ers szerződtette az ausztrál rögbiszörnyeteget

NFL csapat szerződtette az ausztrál rögbiszörnyeteget.

Leszokni lehetetlen?

Mindig elszántabban csinálja, mindig újult erővel, és mégis mindig ugyanott van.

7 fontos állítás és öt kínzó kérdés a Buda-Cash botrányról

Most, hogy pofátlan politikusok is belefolytak a brókerügybe, ideje tisztába tenni a dolgokat.

17 magyar kifejezésen pörög az internet

Ezt mindenkinek látnia kell.

0