Ezt olvasta már?

Polgármesterek randevúznak a pécsi Zsolnay Negyedben

Mint ismeretes a Szféra 1995 óta ötletgazdaként jegyzi a „Városi Polgármesterek Randevúja” szakmai tanácskozást.


Beruházási fordulatra épít a büdzsé

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít, és ahhoz megfelelő forrásokat is biztosít - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament szerdai ülésén a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.


hirdetés

Matolcsy György hangsúlyozta: az idei mintegy 1.400-1.600 milliárd forint után jövőre a tervek szerint mintegy 2.000 milliárd forint fejlesztési forrást állítanak az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) mögé.

Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal több mint 100 ezer új munkahelyet hoz létre.

A büdzsé segíti a vállalkozásokat új munkahelyek megteremtésében, és abban, hogy megőrizzék a jelenlegi több mint 3,8 millió álláshelyet - hangsúlyozta Matolcsy György. Úgy fogalmazott: "Segít bennünket ez a költségvetés abban, hogy 2 százalék körüli, talán afeletti növekedést hozzon a jövő esztendő".

A foglalkoztatási fordulathoz az is hozzájárul, hogy 300.000 ember vehet részt a Start közmunkaprogramokban, vagyis a foglalkoztatáspolitikában jelentős a közmunka szerepe. "Vannak olyan hangok, amelyek ezt lebecsülik" - fogalmazott, de kiemelte, hogy az így megkeresett bér még mindig magasabb, mintha szociális ellátást kapnának az emberek. Hozzátette, a közmunkából tovább kell menni, az nem tartós megoldás, de a lényeg, hogy az abban résztvevők "megízlelik a munka ízét".

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, azért tudtak megalkotni, egy már Magyarország emelkedését jelző költségvetést, mert az ország polgárai "végrehajtották azt a manapság igen ritka fegyvertényt", hogy nagyon rövid idő alatt egy "nagyon elrontott" költségvetési helyzetet szanáltak, stabilizáltak.

Matolcsy György szerint azonban még ezekkel az eredményekkel is "szerény eredményünk lesz itt Európában, az Európai Unióban, és a régióban". "Ha 2002 után nem történik az, ami történt a magyar gazdaságpolitikában, akkor ma Lengyelország és Csehország sikeres, biztos pozíciója lenne a miénk" - fogalmazott.

Hozzáfűzte, hogy Magyarországnak nagyon sokat kell tennie azért, hogy az eurózóna hosszú válságára megtalálja a magyar válaszokat, ezért a növekedésre és a munkahelyteremtésre kell hangsúlyt fektetni. Szerénységre int ugyanakkor az, hogy a következő években nagyon nehéz lesz a növekedést, a munkahelyteremtést, és a beruházások bővülését Európában megoldani - vélekedett Matolcsy György, aki szerint ennek oka az, hogy Európa egésze bajban van, az eurózóna különösen, és egyelőre nem találja a választ a verseny kihívásaira.

A miniszter szólt arról is, hogy a 2013. évi költségvetést a szokásosnál korábban terjesztették a Ház elé, mert Magyarországnak bizonyítania kellett az Európai bizottság és az uniós pénzügyminiszterek felé, hogy rendben lezárta a költségvetési konszolidációt. Az erről szóló bizonyítványt június 22-én kiállította az Ecofin - mondta Matolcsy György, kiemelve, hogy ezzel elismerték az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációját. Szavai szerint ez egyben kötelezi Magyarországot arra, hogy tartsa magát a 2013. évi költségvetés alapszámaihoz, és a költségvetési konszolidációhoz.

Ismertette, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében a kormány 2,2 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol, a kamatkiadásoktól megtisztítva ugyanakkor 2 százalékos többletet mutatna a költségvetés.

Matolcsy György felhívta a figyelmet arra, hogy az államadósság Magyarország legnagyobb terhe, ezt az örökölt 81,5 százalékos szintről sikerült idénre 78 százalékra lehozni, 2013-ban a 76 százalékra történő csökkentés a cél.

Hangsúlyozta, hogy a jövő évi bíztató, kiszámítható és elérhető számok mögött azok a strukturális átalakulások állnak, amelyeket a Széll Kálmán Tervek alapoznak meg. Az emelkedés költségvetése mögött tartós javulás áll az államnál, az önkormányzatoknál és a családoknál - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "a reformoknak nem vagyunk a végén, de elindultunk".

Szólt arról is, hogy 2013 végére közel 200 ezerrel lesz több munkahely Magyarországon, mint a kormányzati ciklus kezdetén. A kormány megtesz mindent azért, hogy az élőmunkateher csökkentésére - a 2,2 százalékos hiánycél tartása mellett - megtalálja a forrásokat - közölte.

Matolcsy György kifejtette, hogy a költségvetés nagymértékben épít arra a konszolidációra is, amelyet a nyugdíjrendszerben hajtottak végre, és amellyel "két saját lábára" állítva a nyugdíjrendszert megvédték a nyugdíjakat. Elmondta azt is, hogy a mindenkori inflációval emelik a nyugdíjakat; ez 2013-ban 4,2 százalék lesz.

A 2013. évi költségvetés tervezete épít az önkormányzati rendszer megújítására is - mondta a miniszter, rámutatva arra, hogy például a járási rendszer bevezetése, a felsőoktatás és a köznevelési rendszer átalakítása, valamint a szociális ellátások rászorultságot előtérbe helyező rendszere mind hatékonyabbá teszik az önkormányzati igazgatási rendszert.

 

mti
Beszéljünk a halálbüntetésről! Ön egyetért vele?

0
0

hírek innen, onnan

Több mint ezer elhanyagolt állatot találtak a rémségek kanadai házáb...

Pontosan 1037 egér, három macska, három kutya és 80 hal került elő a calgary házból, többségük siralmas állapotban. Az egerek kartondobozokban, kádakban és ketrecekben éltek. 275 állatot azonnal el kellett altatni.

Pénzközelben az Arcadom kishitelezői

Tegnap megkapta az értesítést az Arcadom Építőipari Zrt. felszámolójától az a 20 kis- és középvállalkozó hitelező, amelyek 70 százalékos kártalanításával indul a zrt. tartozásai egy részének kiegyenlítése. Közvetlenül a követelésü...

Ez a házasság is jól kezdődik - videó

Nem várt reakciót váltott ki a vőlegényből arája esküvői ugratása. Mi lesz itt még később?

Rinyu Patrik megrázó temetése - Édesapja összeomlott - KÉPEK

Patakokban folyt Rinyu Patrik édesapjának a könnye, ahogy elindult a fia hamvait szállító autó nyomában. A 19 éves fiút nagypapája mellé helyezték végső nyugalomra a gyáli köztemetőben.

Putyin titkosította a katonai veszteségeket

Az orosz elnök nem szeretné, ha kiderülne, békeidőben is halnak meg katonák. Például Ukrajnában.

Azaz, várjunk csak, mégsem duplázódott meg a vizes-vb költségvetése

Azaz, várjunk csak, most akkor megduplázódott vagy nem a vizes-vb költségvetése?

Friss és ropogós OnePlus Two hírek

A OnePlus One utódja, a hamarosan érkező OnePlus Two újabb benchmark teszten szerepelt, így még többet tudunk meg róla.

Idénymunkára küldenék a közmunkásokat

Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, kétórás sajtótájékoztatóján. Lázár János ezt azzal indokolta, ho...

A hang alapú víz alatti hálózatoké a jövő

A vezeték nélküli technológiák szinte mindenütt elterjedtek a szárazföldön. Hétköznapi tevékenység az üzenetek megnézése a mobilon, a laptop csatlakoztatása a wifihez az internetes böngészéshez vagy a zenehallgatás a Bluetooth fül...

Platini nem zárja ki a vb-bojkott lehetőségét

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke lemondásra szólította fel Joseph Blattert, a nemzetközi szövetség vezetőjét, a szervezet körül kialakult korrupciós botrány, és az ezzel összefüggő szerdai letartóztatások nyom...

Hiába az adóhivatali szigor, az Uber nem vonul ki

Az Uber tárgyal a kormánnyal a mindkét fél számára megfelelő szabályozásról. Rob Khazzammal, a cég közép-kelet-európai regionális menedzserével az Index készített interjút.

Csak látszólag dolgozhatnak bárhol nyáron a közmunkások

Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat mondta Lázár János.

Sport

Döbbent csend követte Matheus ájulását

Ha hinni lehet a televíziós felvételeknek, akkor egy összefejelés miatt esett össze ájultan Matheus, az ukrán Dnipro brazil légiósa a Sevilla elleni Európa Liga-döntő utolsó perceiben. A játékoshoz kétségbeesetten hívták az orvoso...

Öngyilkos lett az egykori NB I-es edző

Öngyilkos lett Jung József, a Dunaferr egykori NB I-es edzője. A 66 éves edző pszichiátriai kezelés alatt állt. 

A Pápa belehalt a létszámcsökkentésbe

A pápai önkormányzat úgy döntött, hogy megszünteti az együttműködést az NB I-ből kiesett labdarúgócsapattal. Az új klub a fiatalokra épít majd, és a licencügy miatt várhatóan a megyei harmadosztályban kezdhet új életet. A 800 mill...

Nem Ronaldóra építene a Real Madrid edzőjelöltje

Ernesto Bronzetti, a Real Madridtól kispadjáról távozó Carlo Ancelotti ügynöke szerint már majdnem száz százalék, hogy Rafa Benítez lesz a BL-címvédő új edzője.

Elmenekült a felelősség elől a paralimpiai felügyelőbizottság

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága, pedig még be sem fejezték a vizsgálatot, amit a parasport szövetség elnökének vélt visszaéléseit volt hivatott feltárni. A Gömöri Zsolt elnökségét illető vizsgálat állí...

Dárdainak nem tetszett a Hertha ajánlata

Bár Dárdai Pál teljesítette, amit vállalt, azaz benn tartotta a Herthát a Bundesligában, egyelőre nem sikerült megállapodnia a folytatásról.

Síri csendbe burkolózott az EL-döntő

Néhány nagyon hosszúnak tűnő pillanatra senkit nem érdekelt, mi lesz a Dnyipro-Sevilla Európa Liga-döntő végeredménye: az ukránok brazil játékosa, Matheus összeesett a pályán. 

Fotó: A pécsiek nagyon berágtak az MLSZ-re!

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebviteli Licencadó Bizottságának keddi döntése értelmében egyik fellebbező csapat, így a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pécs sem kapott első osztályú licencet.

Megegyezett a Juventusszal a német világbajnok

A Gazzetta dello Sport úgy tudja, hogy a Real Madridtól távozó német középpályás, Sami Khedira megegyezett a Juventusszal.

Casillas döntött a jövőjéről

A Real Madrid kapusa elmondta, hol folytatja.

Ő váltja Garamit az MTK kispadján

A szezon végén László Csaba veszi át a kék-fehérek irányítását.

Nem fogsz rájönni, miről szól igazából a FIFA-botrány

Mindenki korrupt, kivéve Sepp Blattert. Ő labdarúgás jótékony télapója, Teréz anyája, dalai lámája. Szegény, naiv öreg, körbe van véve korrupt emberekkel, akik kihasználják őt.

Bulvár

Mindenki szálljon le a bicigliről!

Vannak, akik magas lóról nézik le azokat, akik biciglin járnak. Ideje azonban mind a magas lóról, mind a bicigliről leszállni.

Brad Pitt megbocsáthatatlan dolgot tett - talán sosem fognak kibékül...

Lehet, hogy végleg összerúgták a port, jelenleg mosolyszünet van.

Már a házuk is eladó, igaz lehet a válásról szóló pletyka

Eddig egyikük sem erősítette meg a hírt, viszont a feladott ingatlanhirdetés elég árulkodó jelnek tűnik.

Nem bírta a nyomást Orbán veje

Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Meztelen fotók jelentek meg a csinos műsorvezetőről! Utoljára mutatt...

Chrissy Teigen új műsoráról és a babavállalásról is mesélt.

Pucéran állt színpadra a világhírű modell

Grace Jones 67 évesen is büszkén vállalja a testét.

Kamillatea lehet a hosszú élet titka

A kamillatea híveinél 29 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata derül ki egy friss kutatásból.

Éhes kamaszlányokat kaptak el a rendőrök

A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Sorra mentik az életeket a nógrádi rendőrök

Szolgálnak és védenek Nógrád megyében.

Itt egy csaj, aki nem szőrtelenít és kész! - fotók

Jasmin Gasimova 11 éves korában elhatározta, hogy nem küzd a szőrrel, ami a testén nő, és nem törődik a csúfolódók véleményével sem.Forrás: Nők Lapja Café: Itt egy csaj, aki nem szőrtelenít és kész! fotók

blogmorzsák

Újabb 10 sötét bunkó, akivel repülés közben találkozhatunk

Újult erővel tért vissza a repülési-bunkólista, immáron nem csak utastárs-típusokkal. Vannak "én-csak-a‑munkámat-végzem" droidok és olyanok is, akik csak úgy simán rettentően idegesítőek. Emberek, akik képesek percek alatt megkeseríteni az utazásunkat.

Egy 10 éves, aki nagyobb James Bond-rajongó bárkinél!

Nem csak korosztályosan keni-vágja a 007-es filmeket!

"Szakítottam a rohadék stricimmel"

„Fájdalmasan kitekerte a karom és az arcomat az asztallapra szorította. Végeztem a szakmával.“

"Akkor játszhatsz, ha megtanulsz programozni!"

Így lett Plus4-fejlesztő az ember, akinek a Bíborholdat és a Túlélők Földjét köszönhetjük.

Hamis vádak, buzizás, libsizés, pedofilozás

Így írt a Heti Válasz a pannonhalmi bántalmazásról.

Hogyan bukjunk százmillió­kat egy mobiltelefonnal?

Rekordméretű kártérítési pert indított egy magyar vállalkozó a Vertu ellen.

Motiválja úgy a kollégáit, mint a kutyáját!

A motiváció és a dicséret a két lábúaknak is jól jöhet.

Százezrek zsákutcában

Dübörög Orbán közmunka alapú társadalma.

Vigyázz Viktor, jön a fal!

Kicsinyes belpolitikai haszonszerzés céljából kétségbe vonni saját államunk nemzeti és kulturális sokszínűségét hatalmas öngól.

Idén is lesz Ákos az Arénában

Ami egyben az új lemez bemutatója is lesz. Plusz itt egy koncertklip.

Nem szeret, mégis gyereket akar tőlem

Kétségbeesésből, félelemből a rossz emberrel maradni rossz ötlet.

Jobbik: nem a Saul fiának kellett volna nyernie!

A párt szerint a holocaustipar méltatlanul háttérbe szorítja az igazán fontos dolgokat.

0