Ezt olvasta már?

Végre szárazabb időszak kezdődik

Kedden a nagy mennyiségű csapadékot okozó sekély ciklon és kettősfrontja elhagyja a térségünket, fokozatosan csökken a felhőzet, kevesebb csapadék várható. A hét...


Bizonytalanná váltak az ország működésének alapjai

Sólyom László szerint Magyarország működésének alapjai bizonytalanná váltak azzal, hogy az alkotmány a "napi hadműveletek puszta eszközévé lett", a kormányzat és a törvényhozás lerombolta az alkotmányos kultúrát; a volt köztársasági elnök erről a Heti Válasz című lapnak adott interjújában beszélt.


hirdetés

A lap csütörtökön megjelent számában Sólyom László kifejtette: az ország szempontjából a tévedés volt a "háborúzás", amely "a rajtaütésszerű törvényhozásban, az előkészítés és indokolás nélküli intézkedésekben" valósult meg.

"Háborúban senki sincs biztonságban. A jogbiztonság hiányát nem csak a gazdasági élet panaszolja és sínyli meg. Az igazi baj az, hogy az ország működésének alapjai is bizonytalanná váltak, amikor az alkotmány a napi hadműveletek puszta eszközévé lett" - fogalmazott a volt államfő, akit a lap az augusztus eleji aszófői falunapon tartott beszédével kapcsolatban kérdezett.

Sólyom László szerint "az eddigi eredmények nem igazolják a háborús módszert. A legnagyobb ellentmondás az, hogy valójában nincs is háború" - tette hozzá.

Mint magyarázta, az eurózóna országai is alkalmaznak szokatlan módszereket, kierőszakolnak áldozatokat, de nem rombolták le alkotmányos rendszerüket. Példaként említette, hogy Cseh- és Lengyelország, valamint Szlovákia úgy kezelte a válságot, hogy megőrizte alkotmányos kultúráját. "A magyar kormányzat, a magyar törvényhozás pedig lerombolta" - jelentette ki Sólyom László.

A volt államfő szerint azonban az alaptalan rágalmazást, amely "lopakodó fasizmust, diktatúrát kiált, vissza kell utasítani", mert az megnehezíti a tárgyilagos kritikát. Megjegyezte azt is, hogy az ellenzéknek a "napi piszkálódásoknál többre eddig nem futotta".

Arra a kérdésre, miért baj, ha élnek azzal, hogy a kétharmados többséggel alkotmányosan át lehet írni az alkotmányt, Sólyom László azt válaszolta: a kultúra önkorlátozást jelent; "megfogjuk a kést, a villát, holott a törvény nem tiltja, hogy kézzel együnk".

A Fidesz előzetes feliratkozásról szóló választójogi terveivel kapcsolatban kifejtette, hogy az aszófői falunapon kimondott "sarkos megfogalmazás" - miszerint az alkotmányellenes ötlet - a nyilatkozatokból kivehető indokoknak és szándékoknak szólt. "Ezek pedig korlátozzák az általános választójogot, amely ugyebár történeti alkotmányunk vívmánya, és nem a hanyatló nyugat tévedése volt" - fogalmazott a volt államfő.

Kifejtette, egy működő választói névjegyzék mellett további aktivitás megkövetelése a választáson résztvevők csökkenéséhez vezet, "ráadásul a kampánykezdettel mint jogvesztő határidővel nehezen állná ki a jogkorlátozás szükségességének és arányosságának próbáját". Hozzátette: ráadásul az alapjogok mindenkit megilletnek.

"A tudatlan kocsmatöltelék sem zártható ki, márpedig az ötlet éppen egy alkotmányosan igazolhatatlan közéleti tudatossági cenzus" - fogalmazott Sólyom László.

A volt államfő szerint tanácsos lenne, hogy a kormány vagy az Országgyűlés elnökének indítványára a törvényhozás előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. "A következő választások legitimitása és tisztasága tekintetében a legcsekélyebb alkotmányos kétely sem maradhat" - szögezte le Sólyom László.

Szerinte az előzetes feliratkozás ötletére "az eretnekség gyanúja vetül", és az erről szóló vita az Orbán-éra egyik legfontosabb vitája lesz.

Az aszófői beszédében elmondott, a romániai alkotmányellenességek és a magyar gyakorlat közötti összehasonlítás kapcsán feltett kérdésre válaszolva Sólyom László a lapnak azt mondta: "amikor itthon egyéni indítvánnyal lefejezik a bírói hatalmi ágat, ahogy eltávolították a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, az semmivel sem különb a Basescu menesztésére tett kísérletnél".

Sólyom László kitért arra, hogy az aszófői beszédében szólt szükséges, "sőt örvendetes" kezdeményezésekről, azonban közülük több folytatás nélkül maradt. Ezek között említette a nyugdíjügyet és a teljes középosztály - nemcsak a felső tized - erősítését.

A volt államfő felszabadítónak nevezte a kettős állampolgárság lehetőségének megadását, de - úgy fogalmazott - "a nemzet az elmúlt két évben sem forrt jobban egybe". Szerinte hiányzik annak a belátása, hogy a magyarság ma már többközpontú, a határon túli nemzetrészek kilencvenéves történelemmel rendelkeznek; hagyományokkal, együttélési formákkal. "Senki sem irányíthatja őket bábjátékosként Budapestről" - fogalmazott Sólyom László.

A volt államfő az interjú végén kiemelte a helyi közösségek, mint "az igazság helyeinek" fontosságát, valamint azt, hogy "létezik" az Alkotmánybíróság, "dolgozik az ombudsman", valamint "működnek példamutató, hatékony" civil szervezetek. Van tehát hová visszavonulni - mondta.

Sólyom László kijelentette: "az alkotmányos kultúrának sok intézménye és hordozója maradt". Elsősorban persze minden öntudatos ember, aki tudja: ő maga a hatalom forrása".

 

 

bBB \ bcl \ kpc0
0
0

hírek innen, onnan

Szabó Imre lehet a szocialisták pártigazgatója

Szabó Imre egykori környezetvédelmi és vízügyi miniszter lehet a hétvégén lemondott Velez Árpád utódja az MSZP pártigazgatói székében - írja a Magyar Nemzet.

Itt az új véralvadásgátló!

Új típusú orális véralvadásgátló készítményeket dobtak nemrég piacra, amelyekkel megelőzhető a vérrögök kialakulása úgy, hogy az alvadási folyamatban lévő faktorok, enzimek és más anyagok működését gátolják. A sikeresen tesztelt k...

Rovarok az étlapon: itt a tücsökcsoki!

Egy élelmiszeripari cég tücsökből készült proteinszeletet dobott piacra.

Gyenge nyitás Európában

Csökkenéssel nyitottak az európai tőzsdék kedden, a német DAX index 0,3%-kal, a francia CAC-40 index 0,2%-kal, míg a brit FTSE-100 index 0,1%-kal a tegnapi záróértéke alatt kezdte a kereskedést.

Elhidegülés után, avagy mi lesz a házastársi vagyon sorsa? - 1. rész

A házastársi vagyonközösség megszüntetése és megosztása két külön jogintézmény. Mindkettő megtalálható volt a régi Polgári Törvénykönyvben (Ptk.) is, de a 2014. március 15-ével hatályba lépő új Ptk.-ban a rájuk vonatkozó szabályoz...

Ez az ember megtette az egyetlen dolgot, amit biztosan nem tennénk, ha f...

Mi ugyanis a következő dolgokat tennénk egy ilyen helyzetben: megőszülnénk, aztán magunk alá csinálnánk és behugyoznánk. Ebben a sorrendben. Ő viszont valami mást talált ki.

Saeed: nem minden afrikai ebolás!

Mindenki az ebolától retteg, arra pedig sokszor furcsán néznek, aki fertőzött országból érkezik. Mindezt Saeed, a Debrecenben tanuló nigériai orvostanhallgató is megtapasztalta, akivel az egyik magyar ismerőse telefonon közölte, m...

Egy sátorba költözött az ausztrál miniszterelnök

Pártja tavaly őszi választási győzelme után jelentette be Tony Abbott: évente egy hétig a bennszülöttek között fog élni.

Mától csúcsgázsiért csúcsfutball

A 2014/2015-ös BL-sorozat főtáblájára jutott csapatok közt összességében910,3 millió eurót (273 milliárd forintot) osztanak szét. A keddi nyitányon többek közt a Borussia Dortmund és az Arsenal feszül egymásnak a "zsetonért".

Másfél havi eső zúdult ránk pár nap alatt

Alig egy hét alatt több mint másfélszer annyi eső esett, mint a havi átlag - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Siófoknak és Szentesnek jutott a legtöbb csapadék. 

Hárommillió magyar élhet nem biztosított lakásban

1,2 millió lakóingatlan van Magyarországon, melyek nem rendelkeznek biztosítással - írja a Biztositas.hu. Bár szakértők általában megfelelőnek tartják a magyarországi lakásbiztosítási piac 70 százalékos lefedettségét, a biztosítat...

Bajnokok Ligája: Dortmund-Arsenal rangadó a nyitányon, javítana a Real

Kedden kezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának 2014/2015-ös küzdelemsorozata, amelynek első játéknapján a nyolc mérkőzés között rögtön egy rangadót is rendeznek a Borussia Dortmund és az Arsenal között.

Sport

Ronaldónak elege van a Real Madridból

A Real Madrid egykori elnöke, Ramon Calderon szerint Cristiano Ronaldónak elege van a Real Madridból, és minél hamarabb távozni szeretne. A portugál sztár a klub átigazolási politikájával nincs kibékülve. 

Dzsudzsákék összedobnák a szurkolók jegyét

A fociválogatott idei "teljesítménye" miatt az októberi, románok elleni meccsre a szurkolók a játékosokkal fizettetnék ki a jegyüket.

Ha vége az úszásnak, nem marad semmi - interjú Verrasztó Dáviddal

Verrasztó Dávid négy éve az Eb-n beintett valakinek, a londoni olimpia előtt egy banketten megütötte Gyurta Gergelyt, majd amikor elérte élete legjobb eredményét, közölte: az Eb-arany szart sem ér. Utóbbi kijelentését szívesen vis...

Magyar modellel ünnepelte góljait a Premier League-focista

A Southampton csatára, Graziano Pellé múlt szombaton rúgott két gólt a Newcastle ellen, majd elegáns öltözetben megünnepelte barátnőjével a sikert. A 29 éves olasz focista már két éve együtt él a magyar modell Varga Viktóriával, a...

Undorító húzással szívatták meg a focikapust

A svájci negyedosztályban szereplő FC Baden szurkolói belevizeltek az ellenfél kapusának kulacsába.

Messze Pintér Attila a legrosszabb focikapitány

Elsöprő fölénnyel Pintér Attila nyerte azt a szavazást, amelyen az Origo olvasói az 1986 utáni legrosszabb magyar szövetségi kapitányra szavazhattak. A legjobbnak Mezey György bizonyult.

Egy igazi felcsúti drukker ment ki a Fradi ellen, az sem az volt

A felcsúti Puskás Akadémiának egy szurkoló drukkolt a Groupama Arénában, de ő sem felcsúti.

Mourinho: "nem értem, Ronaldo hogy hibázhatott ekkorát"

José Mourinho, a Chelsea menedzsere máig keserű szájízzel gondol vissza a Bayern München elleni, 2012-es BL-elődöntőre, melyet tizenegyesekkel bukott el a Real Madriddal.

MU: Ferdinand kitálalt Moyesról

Rio Ferdinand igen élesen bírálta David Moyest, a Manchester United előző menedzserét. A kiváló védő, aki a nyáron szerződése lejártával több mint egy évtized után távozott az Old Traffordról önéletrajzi könyvében írt a közte és M...

Tóth Bálintot elgondolkodtatta Juhász Roland nyilatkozata

Budapest - A mentalitásunkon kellene a leginkább változtatni. Interjú!

Sokkoló transzfert ejthet meg a Bayern - sajtóhír

A Bayern München januárban próbát tehet az Arsenal játékmesterének, Mesut Özilnek a szerződtetésére - írja a Caughtoffside.

Bulvár

Ekkora botrány az X-Faktorban még nem volt

Hörcher László festőművész veréssel fenyegette meg Tóth Gabit.

Így kaphat ingyen százezreket ablakcserére, új kazánra vagy mosógépre!

Még ebben a hónapban megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Készül a pan...

Átlátszó de mégis eltakar! Gyönyörű dögös nők, szexi hálós ruhákban!

Ugye milyen izgatóak?témakör: Egyebek, kategória: Egyebekfejlesztő: dögösméret: 0 kB(teljes, magyar)

Ég a metró, ég

Füstöl, kigyullad, vagy csak egyszerűen leáll. A budapestiek már hozzászokhattak, hogy kétesélyes vállalkozás metróval útnak indulni, főleg a hármas vonalon. Idevonalunkon nyomon követheti a rendszer gyengélkedésiet.

Dakota Fanning intim részeivel valami nem stimmel

Az Effie Gray előzetesében egy titokzatos, 19. századi szerelmi háromszög sejlik fel.

Soha nem látott árvíz fenyegeti Magyarországot - Orbán is megszólalt

Keddtől a Murára és a Drávára helyeződik át az árvízi "fenyegetettség" súlypontja, mindkét folyón a valaha mért legmagasabb vízszint feletti tetőzésre kell számítani - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a parlament őszi ü...

Sapka nélküli fotót rakott ki magáról Vujity Tvrtko

Vujity Tvrtko fotóját a hvg.hu vette észre.

Turkálótúra: ezt veszik ősszel a turkálókban. Ön is?

Tudom, turkálóból turkálni gáz bizonyára többen gondolják így, viszont van az a réteg, amely nem tudja megengedni magának, hogy megvegye a méregdrága öltönyt mandzsettagombbal, vagy a több tízezres bőrdzsekit, amivel felvághat a ...

Lázadnak a nők Felcsúton

Nem, nem az egész falu, hanem ketten, akik megelégelték a baráti alapon működő rendszert, és kihívják Mészáros Lőric polgármestert az önkormányzarti választáson. Az is kiderül, milyen misztikus jelenséget tapasztal az LMP jelöltje...

Étkezés utáni puffadás: Ez az oka!

Gyakori probléma a puffadás. Európában a fehér lakosság 30%-a laktózérzékeny. Mi az oka ennek? Részlet a 2010.április 6- i élő vid...

Eltitkolja a kormány? Képeken 7 titkos hely, amit kitakar a Google Earth...

A Google Earth műholdjai nem mutatnak meg mindent.

blogmorzsák

Amikor már a kínai munkaerő sem elég olcsó

Egy friss elemzés szerint ha ilyen mennyiségben nő a népesség, akkor hamarosan komoly foglalkoztatottsági válság alakulhat ki a Földön. Ezzel szemben az iparágakat tekintve Ázsia szép lassan lenyomja fejlődésben nem csak Európát, de még Észak-Amerikát is.

L. Simon alázatos canossát jár Simicska előtt

El kellett menni és meg kellett tenni. Amit muszáj, azt muszáj akkor is, ha az ember a NER-ben államtitkár.

Bokros Lajostól 17 pontja

Mire számíthatunk a legendás Bokrostól főpolgármester-jelöltként?

Majka & Curtis: magyar vagyok, ez a támaszom

A végén még Majkából művész válik.

5+1 ok, amiért érdemes háztartási naplót vezetni

Izgalmas, szükséges és trendi is!

Hogyan adjunk el minél gyorsabban a lakást?

Lakás eladás és enteriőr tervezés.

Twin Peaks: a jéghegy csúcsa

Elvist éneklő Nic' Cage, Chris Isaak, Trent Reznor, Lynch és a zene.

Mi a nők titkos titka?

Ez a nő mikor és hol vesztette el az ártatlanságát? Nem azt. Az igazit.

Mikor illik rástartolni egy barát-barátnőre?

A srácnak nem jött össze. Olyan pofont kapott, amit nem érdemelt.

Celebek meztelen képeit megosztani nem bűn?

Ha Jennifer Lawrence melleiről van szó, akkor mindent szabad?

Igazi pesti kezdőlakások!

Erre futja a fővárosban 10 millióból!

Figyelmeztessük a nagyit, hogy semmit ne írjon alá!

Feltámadt az időseket bepalizó cég.

0