Ezt olvasta már?

0

Miért válik hiánycikké egy gyógyszer, és mit tehet ilyenkor a háziorvos, a gyógyszerész?

A gyógyszerekre laikusként hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mindig elérhető és hozzáférhető készítményekre, időről időre azonban egy-egy, akár sok beteg által alkalmazott vényköteles gyógyszer időszakos hiánya rámutat ennek ellenkezőjére.


hirdetés

Egy adott gyógyszer elérhetetlensége esetén a háziorvosnak és a patikusnak is van mozgástere alternatívákat keresni, de a pácienseknek is fontos figyelniük arra, hogy időben jelezzék, ha kifogynának a receptre írt és rendszeresen szedett gyógyszerükből.

Idén áprilisban sajtóhírek szerint átmenetileg hiánycikké vált egy sokak által szedett, vényköteles, klonazepám hatóanyagú gyógyszer, melyet többek között epilepszia, pánikbetegség és egyéb szorongásos kórképekben alkalmaznak, és ezzel párhuzamosan pedig helyettesítő terméke is korlátozottan volt elérhető. A helyzet csupán időlegesen állt fenn, azonban több kérdésre is rávilágított a gyógyszerellátással kapcsolatban. Most pedig friss hír, hogy júliustól megváltozhat egyes inzulintartalmú készítmények elérhetősége.

„A gyógyszerellátási problémák, gyógyszerhiányok minden országot sújtanak, és egy hol gyengülő, hol erősödő tendenciát mutatnak az elmúlt 10 évben. A tudományos szakirodalomban megjelenő cikkek növekvő száma mellett a sajtó és közvélemény is egyre többször foglalkozik a témával, valamint a betegekhez, hozzátartozó gyógyszerkiváltókhoz is eljutott a probléma” – mondta el dr. Vida Róbert, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének egyetemi adjunktusa. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helytelen, szakmai alapokat nélkülöző, szenzációhajhász cikkek akár el is mélyíthetik a problémát, pánikszerű felvásárláshoz is vezethetnek, fokozva a hiányt. A gyógyszerellátási lánc ugyanis nem tud azonnal reagálni a helyzetekre a sok szabályozott és minőségbiztosított folyamat miatt, amely biztosítja, hogy megfelelő minőségű gyógyszerek és egyéb termékek kerüljenek a gyógyszertárakba.

Dr. Vida Róbert véleményét a közforgalmi gyógyszerellátásban dolgozó dr. Kónyi Csongor szakgyógyszerész is osztja, szavai szerint gyógyszerhiány esetén is szakemberektől és hiteles forrásból tájékozódjunk.

Mi a teendő, ha nem elérhető az adott gyógyszer?

Időszakos gyógyszerhiány csak a globálisan, világszerte gyógyszerhiánnyal érintett gyógyszerek esetén érzékelhető, a hiányhelyzetek jelentős része (több, mint 80%) kezelhető:

• generikus helyettesítő gyógyszerrel;

• terápiás váltással melyet a gyógyszerész a kezelőorvossal és beteggel együttműködésben tud megoldani, és így a gyógyszeres terápia zavartalanul folytatódhat.

A gyakorlatban ennek kivitelezését több tényező is befolyásolhatja. A generikus gyógyszerhelyettesítést nagyban akadályozzák az esetleges tévhitek jelenléte, mellyel kapcsoltban érdemes megkérdezni gyógyszerészüket, kezelőorvosukat.

„Ezzel is csökkenthető a bizonytalanság és egy ellátási probléma esetén könnyebben kezelhető a helyzet, folytatható a gyógyszeres terápia. Ezzel akár több sikertelen kiváltás és az ország végig járása is megspórolható a beteg vagy hozzátartozó részéről” – tette hozzá Dr. Vida Róbert. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy nem minden esetben van lehetőség gyógyszerhelyettesítésre, pszichiátriai betegségben szenvedők esetén például a megszokott gyógyszeres terápiához ragaszkodik mind az orvos, mind a gyógyszerész. Ilyen esetben nagy körültekintéssel és betegedukációval kell megkezdeni az esetleges terápiamódosítást. Ezért is teremtett olyan nehéz helyzetet a különböző pszichiátriai kórképek kezelésére szánt gyógyszerek globális hiánya.

Nem látja a háziorvos a felírás pillanatában, hogy elérhető-e a gyógyszer

„A háziorvosok nagy része sajnos nem látja valós időben, hogy az a gyógyszer, amit felírnak a páciensnek, az adott pillanatban elérhető-e a patikában vagy sem, ezért előfordulhat, hogy esetleges hiányával akkor szembesül a beteg, amikor azt kiváltaná” – mondja dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Baranyai Megyei Szövetségének elnöke, a PTE Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézetének intézeti főorvosa. Szavai szerint nagy igény volna arra, hogy a háziorvos már a felírás pillanatában jelzést kapna arról, hogy problémás az adott gyógyszer beszerzése, így jó eséllyel tudnának alternatívával szolgálni. Egyes gyógyszerfelíró programok már képesek ugyan kijelezni a gyógyszerek elérhetőségét, de ez még nem minden családorvosi rendelőben érhető el.

Előállhat az a helyzet is, hogy a páciens kórházi kezelésből érkezik, ahol olyan gyógyszer felírását javasolták, melyről tudott, hogy nem, vagy csak rendkívül nehezen érhető el. A háziorvosnak ilyenkor módja van a gyógyszerek hatóanyagainak anatómiai, terápiás és kémiai osztályozási rendszerén, az úgynevezett ATC-csoporton belül helyettesítő terméket keresnie. Sürgős esetben az ügyeletes orvos is fel tudja írni a szükséges gyógyszert, ez esetben viszont érdemes többletköltséggel is számolni – fejtette ki a főorvos. Mint mondta, az is fontos, hogy páciens is partner legyen és szem előtt tartsa, hogy meddig elég neki a rendszeresen szedett gyógyszer, ne várja meg, míg már nincs belőle.

„Magyarországon sajnos százezrek élnek valamilyen vényköteles feszültségoldóval, ez a trend az elmúlt években nem is változott” – fogalmazott dr. Princz János. Sokakat úgymond „rajtafelejtenek” az ilyen szereken, azaz a szükségesnél tovább szedik őket. Ez sajnos idővel addikcióhoz is vezethet, és egyre bajosabb lesz levenni a beteget a nyugtatóról. A háziorvosoknak törekedniük kell arra, hogy rendszeresen monitorozzák a betegeiket, figyelve, hogy ténylegesen indokolt-e a feszültségoldók szedése.

A drágább készítmény jobb, mint a helyettesítés hiánya

„Fontos szempont a helyettesítés során az eltérő gyógyszerárak kérdése is, mely megnehezítheti a helyettesítés elfogadását a betegek részéről” – véli dr. Vida Róbert. A támogatási kategóriák és hozzáférhetőség, az alternatív drágább készítményekhez nyújtott támogatás felülvizsgálata és megoldása szintén hozzájárulna a hiányok megfelelő kezeléséhez, csökkenthetné a betegek terheit és elősegítené a generikus helyettesítés megvalósulását. A PTE GYTK adjunktusa szerint továbbá hasznos volna a hatóanyag alapú gyógyszerfelírás ilyen esetekben is, azaz a recepten a hatóanyag neve szerepelne, nem pedig egy konkrét gyógyszeré, így nagyobb lenne a mozgástér, és a betegek nagy része is könnyebben fogadná így a helyettesítést.0

hírek innen, onnan

10 nőies egészruha tavaszra, ami 50 felett tökéletes választás - Elegáns, csinos darabok körképe árakkal

Árakkal, lelőhelyekkel mutatunk tíz tavaszi egészruhát, amikkel ötven felett nem nyúlhatsz mellé. Csinos, karcsúsító darabok körképe.

Mi ez a felhajtás a lakásbiztosítások körül?

Márciusban először lesz lakásbiztosítási kampány, melynek keretében felmondhatjuk az eddigi szerződésünket és újat köthetünk...

Igény szerint kiirtható nádassal hirdettek egy házat a Balaton partján

Azon a környéken, ahol büntetőügy lett a kiemelten védett nádas letarolása miatt.

32 évvel idősebb, korábban rendőrként dolgozó férfi lakásán találták meg a 17 éves tinilányt

A rendőrség a miskolci férfit kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A lányt még évekkel...

Rohamra indultak Oroszország ősrégi T-55-ös tankjai, nagyon nem lett jó vége

Az orosz haderő T-54-es és T-55-ös harckocsijai csupán másodvonalbeli védelemként és indirekt tűztámogatásként szolgálnak Ukrajnában...

10 hely a világon, ahová nem látogathatsz el

Kevés olyan hely van a világon, ahová senki sem teheti be a lábát. Az okok azonban eltérőek. Akad olyan hely, ahol szinte a biztos halál...

A horvátok nem vártak Brüsszelre: történelmi béremelés a közszférában

A horvátországi bérreform közel negyedmillió munkavállalót érint, összértéke pedig 1,63 milliárd euró. A pedagógusok és a katonák...

Rém egészséges étel okozhat nagyon súlyos betegséget: jól figyelj, mennyit eszel belőle

Egy friss kutatás rámutat arra, hogy a túlzott tiaminbevitel növelheti a demencia kialakulásának kockázatát

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mit tudunk a Magyarországon dolgozó fülöp-szigetekiekről?

Több olyan esetet is hallani, hogy akik Magyarországon kötnek ki elsősorban nem itt szerettek volna dolgozni, hanem mondjuk Szaúd-Arábiában...

Joe Biden találkozott Aleszej Navalnij családjával, az Egyesült Államok szankciók százaira készül a Putyin-rezsim ellen

Az amerikai elnök hihetetlen bátorságú emberként jellemezte az egy hete elhunyt elhunyt orosz ellenzéki vezetőt.  (Külföld)

Kínai ID modelleket importált egy kereskedés, perel a VW

Komoly jogi következményekkel nézhet szembe az a németországi Volkswagen kereskedés, amelyik 22 db Volkswagen ID.6 modell importálásába...

Szörnyű tűzvész Valenciában, több ember meghalt

Egy 14 emeletes épületben csaptak fel a lángok.

0

Sport

Meghalt Gyúró Mónika

Gyászol a magyar úszósport.

Fegyelmi: újabb fordulat Mészöly Géza ügyében?

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi eljárást kezdeményezett Mészöly Gézával szemben. Információink szerint csütörtökön nem született döntés.

Megtámadták a futballcsapat buszát, hat játékost is kórházba szállítottak

A Fortaleza labdarúgócsapatának buszát kövekkel dobálták meg a Sport Recife elleni döntetlen után.

Gyászol a Verrasztó család: meghalt Gyúró Mónika, az úszók édesanyja

Hosszú betegség után elhunyt Gyuró Mónika, korábbi úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja.

Nyáron visszavonul a 75-szörös válogatott kapus

Joe Hart, a korábbi angol válogatott kapus 2024 nyarán nem csak a Celtictől távozik, hanem a pályafutását is befejezi.

Újabb botrány a Forma-1-ben, megsérült Hamilton autója

Nem kezdődik jól az év a brit versenyző számára.

Hallották a tűzijátékot az Olympiakosz játékosai; a görög szurkolók teljesen kiakadtak

Ahogy arról beszámoltunk, hajnali háromkor tűzijátékkal ébresztették az Olympiakoszt a Ferencváros ultrái. Megkérdeztük a Gazzetta újságíróját, Notisz Halariszt - aki beszélt a görög játékosokkal -, hogy ész

Dibusz: „Őszintének kell lenni, kevesek voltunk”

Mint ismert, az FTC a görögországi 1-0-s vereség után ugyanilyen különbséggel kapott ki a Groupama Arénában az Olympiakosztól. Dejan Sztankovics […] A Dibusz: „Őszintének kell lenni, kevesek voltunk” bejegyzés

45 éve dolgozik a Honvédnál, most összefogtak érte Kispesten

Az Ultras Kispest és a KLTE jótékonysági akciót hirdet Pandur Róbert és családja számára – jelezte közösségi oldalán a Kispest-Honvéd […] A 45 éve dolgozik a Honvédnál, most összefogtak érte Kispesten bejeg

Vereséggel kezdtek a magyar lányok Portugáliában

Vereséggel kezdett a női U19-es válogatott Portugáliában: Szarvas Alexandra együttese 3-0-ra elveszítette szerdai nyitómérkőzését a lengyel válogatott ellen az Algarve-tornán […] A Vereséggel kezdtek a magyar lán

FTC-Olympiakosz: Sztankovics szerb mondással reagált a kiesésre

Mint ahogy arról beszámoltunk, a Ferencváros a visszavágón is kikapott 1-0-ra az Olympiakosztól, így kettős vereséggel búcsúzott a Konferencia-ligától. Hatástalan […] A FTC-Olympiakosz: Sztankovics szerb mondással

Bulvár

Magyar Pétert hallgatta egy padon ülve, kétbusznyi rendőrt küldtek a momentumosra

Szecsődi Andrea eleinte egyedül üldögélt és hallgatta az interjút, majd nem sokkal később már egy csapat rendőr társaságában folytatta ugyanezt.

Hajók borultak lángokba a Balatonon

Furcsa tűzeset történt a balatoni Alsóörsön, ami miatt a tűzoltóknak azonnal a helyszínre kellett vonulniuk.

Undorodnak a külföldiek ettől a hungarikumtól, fanyalognak a magyarok kedvencétől

A külföldiek kifejezetten utálják, de a magyarok közül is sokan öklendeznek tőle.

Somos Andrásnak üzent Nagy Bandó András: Most egy hibázó távozik és a bűnöket elkövetők maradhatnak a posztjuk...

A humorista megemelte a kalapját a távozó tévés előtt. Szerinte a hiba nem bűn, csupán emberi dolog.

Meghalt Gyúró Mónika

Gyászol a magyar úszósport.

Szörnyű tragédiára ébredtünk

Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.

Döbbenetes dolgot állít a halála után Kárászy Szilviáról a barátnője: „Nem ez volt a betegsége igazi oka.”

Halálának évfordulóján osztott meg eddig nem hallott titkot Kárászy Szilvia betegségéről a barátnője.

Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort

Az elemző az ellenzéki pártok helyében megfontolná, hogy támogassák Sulyok Tamást.

Teljesen felesleges kegyelembe bukott bele Novák Katalin, az elítélt már odahaza, a családja körében tartózkod...

A Vidéki prókátor szerint az egész botrány elkerülhető lett volna, ha a felelős pozíciókba komoly tapasztalattal rendelkező szakembereket ültetnének.

Holnaptól egyedül pislogunk halként a szatyorban, 8000 milliárd forintunk mehet a levesbe?

Az EU készen áll a jogállamisági aggályok miatt visszatartott lengyel pénzek folyósítására. Brüsszel már a jövő héten meghozhatja a döntést. A magyar kormánnyal szemben maradnak az aggályok.

Fontos változások jönnek az orvosi rendelőkben

Ezzel az újítással teljesebb körű lehet a diagnózis az orvosi rendelőkben, emellett még a fiatalok is kedvet kaphatnak az orvosi pályához.

blogmorzsák

Amikor ivat volt a beatbulikon a verekedés

A hazai könnyűzene elismert alakja a kölyökkori bandájáról és arról is mesélt, miért rúgták ki Komárékat a Könyvklubból.

A mandragóra sikolya

Iron Maiden különszám az új Dickinson szólóalbum előtt.

0