Ezt olvasta már?

0

Mik a kötelező biztosítás kötés lépései? Miben segít a kalkulátor?

Egy biztos: ha már van autója és az részt vesz a forgalomban, akkor van kötelező gépjármű felelősségbiztosítása (kgfb). Enélkül nem lehet forgalomba helyezni az autót. De miért érdekes egy összehasonlító kalkulátor, ha már van biztosítása?


hirdetés

 

Erre bővebben is kitérnek a Biztoshely weboldalán, de adja magát egy rövidebb válasz: évente lehet ezt a biztosítást módosítani és nem mindegy, hogy a járműre és a tulajdonosára vonatkozó adatok, az igénybe vehető kedvezmények alapján a legjobb biztosítással rendelkezünk-e.

A kalkulátor segítségével gyorsan és egyszerűen meggyőződhet róla, hogy éppen van-e kedvezőbb ajánlat a biztosítási piacon.

Mit kell tudni a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról?

A kötelező felelősségbiztosítás nem egy a választható biztosítások közül, hanem a nevében jelzett módon minden forgalomba helyezett jármű tulajdonosának kötelező azt megkötni. Legyen az személy- vagy teherautó, motorkerékpár, vagy egy rendszám nélküli robogó. Fontos tudnia, hogy utánfutóra, lakókocsira is meg kell kötni, pedig azok nem is gépjárművek.

A kötelező felelősségbiztosítást törvény szabályozza és ennek a nagy szigornak az a célja, hogy ha a forgalomban valamilyen kárt okozunk, akkor a vétlen másik fél kárát valaki (ebben az esetben a biztosító) a károkozó helyett térítse meg. Ha nem kötünk ilyen biztosítást vagy annak a díját nem fizetjük határidőben, akkor súlyos bírsággal szembesülhetünk, valamint az okozott kárt a saját zsebünkből kell kifizetnünk.

A kötelező felelősségbiztosítást kizárólag a forgalmi engedélyben szereplő üzembentartó kötheti csak meg. Ez többnyire egyben a tulajdonos is, eltérő szereplők leginkább lízingelt gépkocsiknál fordulnak elő. Fontos ismérve továbbá ennek a biztosításnak, hogy ha eldöntöttük, hogy melyik biztosítóval kötünk szerződést, akkor azt a biztosító köteles velünk megkötni.

Mit jelent a bónus-malus besorolás?

A bonus-malus az üzembentartó korábbi kártörténeti adatai alapján meghatározott egyfajta „minősítés”, besorolás. A biztosító egy bonus fokozattal jutalmazza a biztonságosan, károkozás nélkül vezetőket, viszont kár esetén elveszítjük a kedvező besorolásunkat, és akár több fokozattal is visszaeshetünk (malus).Ez a rendszer azért lett kitalálva, hogy a kötelező biztosításunkat is meghatározza: aki az adott biztosítási évben nem okozott balesetet, az kedvező besorolásra és alacsonyabb biztosítási díjra számíthat, kárt okozva pedig akár duplájára is nőhet a díj.

Másik biztosítóhoz átmenve a megszerzett besorolásunkat megtarthatjuk az új kötelező biztosítási szerződésre is, ha egy kártörténeti igazolással igazoljuk ezt az aktuális besorolást.

A biztosítási ajánlatok biztosítónként nagyon eltérőek lehetnek, ezért fontos a kötelező felelősségbiztosítási kalkulátor használata. Csak válaszolni kell a díjszámító rendszer kérdéseire a rendszer kiadja a legkedvezőbb ajánlatokat.

Hogyan történik a biztosítóváltás?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást sok helyen és sokféleképpen meg lehet kötni és a meglévő szerződést másik biztosítóhoz átvinni sem bonyolult. Már a kereskedésben a vásárláskor kapunk ajánlatot, de egy biztosító ügyfélszolgálatánál vagy internetes portálokon is megköthetjük. A legjobb független tanácsadót választani, akinél a legtöbb biztosító ajánlata adott és a választásban egy szuper kalkulátor is segít.

Itt adjuk meg a járműre, a szerződő és üzembentartó személyére és az előző biztosítási szerződésre vonatkozó adatokat, pár kérdésre válaszolunk, hogy a biztosítók által adott kedvezményekre is keresni tudjon a kalkulátor és kész is van. A szűréssel megkapjuk a legjobb ajánlatokat. Választhatunk a CASCO és a különféle kiegészítő fedezetek közül is, majd a szerződést egyszerűen, online megköthetjük, és már csak arra kell figyelnünk, hogy időben befizessük a biztosítási díjat.

Az még fontos, hogy a biztosítási időszak utolsó napját kell a biztosítási évfordulónak tekinteni és a biztosítási időszak egy év. Korábban egy nagy éves kampány volt, azonban mostanában a biztosítás szerződést váltók száma egyre inkább eloszlik az évben, hiszen a biztosítók már nem egységesen október 30.-án hirdetnek új kgfb tarifákat. Tehát érdemes az évforduló előtt 55 nappal megnézni a saját feltételeinket és a kalkulátorral meggyőződni arról, hogy a díjunk továbbra is olyan kedvező-e.

Portálunkon az összes biztosító díját láthatja és gyorsan, egyszerűen meg is kötheti a kötelezőt. Ez egy alkuszi megbízás segítségével történik, pár papír visszaküldésével a teljes adminisztrációt elintészzük Ön helyett.

 
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP)...

Vége a ráncfeltöltéses arcok korszakának?

Dr. Altmayer Anita szerint a ráncfeltöltést felváltotta az arcszobrászat iránya. Egy jól megválasztott szakorvossal és minőségi...

Sörrel, disznótorral és hat-hárommal várjuk az idei EB-t

lead: Mindjárt indul a futball-Európa-bajnokság, ennek kapcsán jó néhány magyaros szokást és sporttörténeti pillanatot felidéztünk,...

A legtehetségesebb fiatal zeneművészeket díjazta idén is az MVM

A magyar zeneművészet tíz kiemelkedő, harminc év alatti képviselője vehette át tizenhetedik alkalommal a Junior Prima Díj magyar...

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül...

Mentők verekedtek össze hadkiegészítőkkel Odesszában

Az odesszai hadkiegészítő központ közleményt adott ki a Facebook-oldalán.

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a...

A Hezbollah 215 rakétát lőtt ki Izraelre, miután az IDF megölte egy magas rangú vezetőjét

Senki nem sérült meg, de több tűz is keletkezett Észak-Izraelben.

Indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása a Költségvetési Tanács elnöke szerint

Az elszálló infláció és az annak letöréséhez kényszerűen újra kétszámjegyűre emelt kamatok a forintadósság terhét magas szintre...

Bűnösnek találta Hunter Bident az esküdtszék a fegyverbirtoklási ügyben

Bűnösnek mondta ki az esküdtszék Hunter Bident a tiltott fegyverbirtoklás és hamis nyilatkozattétel miatt indult büntetőügyben.

Nekiestek a brit uralkodó hivatalos portréjának az állatvédők

Az Animal Rising nyilatkozata szerint az aktivisták azért választották a tiltakozás e formáját, mert köztudott, hogy a király a Wallace...

Sport

Kiderült, mennyit kapnak a magyar focisták az Eb-szereplésért

Gulácsi Péter már el is döntötte, mire költi az összeget.

Max Verstappen megcsalásáról adott ki közleményt a barátnője

Kelly Piquet szavaira a holland pilóta is reagált.

Szokatlan mezben lép pályára Németország a magyar válogatott ellen

A házigazda német válogatott kétszer a hazai, a magyarok ellen pedig az idegenbeli mezében lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében […] A Szokatlan mezben lép pályára Németország a magyar válog

Rózsaszín mezben játszanak a németek a magyar válogatott ellen

A házigazda német válogatott kétszer a hazai, a magyarok ellen pedig az idegenbeli mezében lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében - írja az MTI.

Mohamed Aida: Bárki „leöregezhet”, de így is megelőztem sok fiatalt

Rabb Krisztián még nem is élt akkor, amikor Mohamed Aida megszerezte első Európa-bajnoki érmét. Most mindketten a jövő heti bázeli kontinensbajnokságra készülnek. A 22 éves kardvívó első, a 48 éves tőröző pedi

Elköszönt a magyar játékosaitól a szlovák bajnokcsapat

A szlovák másodosztályt megnyerő KFC Komárno a Facebook-oldalán közölte, hogy szerződésének lejártával több játékos is távozik a klubtól. A keret […] A Elköszönt a magyar játékosaitól a szlovák bajnokcsap

Szörnyű tragédia: hűtőszekrénynek ütközött és meghalt egy autóversenyző

Hiába érkezett azonnal a segítség, nem tudták megmenteni az életét.

Sikeres kezdés: magyar érem az úszó-Eb nyitónapján

A nyíltvízi úszók első versenytávja máris magyar dobogós helyezést hozott Belgrádban.

Lionel Messi bejelentette, hogy hol fejezi be a pályafutását

Erről a Copa America előtt beszélt egy interjúban

Szokatlan mezben lép pályára Németország a magyar válogatott ellen

A mieink ellen a vitákat kiváltó mezben játszanak majd a házigazda németek. További részleteket a társoldalunk, az NB1.hu által közölt cikkre kattintva olvashat, melyet az alábbi linkre kattintva ér el.

Távozik Felcsútról a négyszeres Magyar Kupa-győztes védő

Ahogy korábban az NB1.hu megírta, Batik Bence távozik a Puskás Akadémia csapatától. A Ferencvárossal (3) és a Honvéddal (1) kupagyőzelmet […] A Távozik Felcsútról a négyszeres Magyar Kupa-győztes védő bejegyzé

0

Bulvár

Dráma az ATV stúdiójában, a betelefonáló olyat mondott, amire nem volt felkészülve a műsorvezető

Érdekes pillanatok történtek az ATV egyik legkedveltebb műsorában.

4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

Érdekes lehet tudni, hogy bizonyos vonásokat és tulajdonságokat nagyobb eséllyel örökölsz az egyik ágról, mint a másikról.

Vége a Fidesz vidéki egyeduralmának: nagyvárosok sora jelzi, hogy tényleg földindulás történt

Három megyeszékhelyen legyőzte, sok más helyen megközelítette a kormánypártot a Tisza. Sorrendbe állítottuk a legnagyobb vidéki csatákat.

Ezt idd citromos és almaecetes víz helyett: csak úgy falja a zsírpárnákat

Minden álmod, hogy leadj pár kilót? Nos, bár a bikiniszezon már beköszöntött, de még most sem késő, hogy elérd az álomalakot.

Ő jelenleg a világ legszebb nője: a 34 éves színésznő párját ritkítja

Még Jennifer Lopez is odavan az Oscar-díjas színésznőért, akit az énekesnő szó szerint istenít és dögösnek tart.

Félreverték a vészharangot Párizsban, baj van

Nincs elég biztonsági őr az olimpiára.

Gyurcsány Ferencről leszedték a keresztvizet, Magyar Pétert nagy veszélyre figyelmeztették

Az üzleti márkák világában nagyon hasonló dolgok történnek, mint a politikában.

Élete legreménytelenebb helyzetébe került Dobrev Klára? – politológusok a baloldal bizonytalannak tűnő jövőjér...

Új megoldásokat, új eszközöket és új utakat kell keresniük a baloldali pártoknak - írta Dobrev Klára a Facebook oldalán. Gyakorlatilag csak a DK-nak sikerült talpon maradnia a hétvégi választások után a baloldalo

Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön

Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.

Brad Pitt a Keleti pályaudvar mellett éjszakázott, miután szakított vele barátnője

Van Oscar-díja, nem is egy, számos emlékezetes filmszerepe, és persze tőle volt hangos a bulvársajtó, miután összetörte Jennifer Aniston szívét, és véget ért viharos házassága Angelina Jolie színésznővel. Viszo

blogmorzsák

Szilágyi Arabella titkokkal teli élete

Hogyan lett az Operaház egykori sztárja, a századfordulós Budapest egyik legmodernebb asszonya Fedák Sári rokona?

Megpuhult a narancs

A Fidesz győzött, a Tisza Párt nyert, a magyar választók pedig fényes sikert arattak.

0