Ezt olvasta már?

0

Mire kell figyelni egy környezettudatos háztartásban?

A környezettudatosság divatos kifejezés, sokan a nagyipari rendszerek kapcsán szoktak gondolkodni róla, ám a mindennapjainkban is viselkedhetünk környezettudatosan, csupán néhány szempontot kell figyelembe vennünk.


hirdetés

 

Kép forrása: Unsplash


Szigeteljük az épületet!

Amennyiben önálló házban élünk, fontos, hogy energetikailag kiegyensúlyozott fűtés- és hűtésrendszerrel dolgozzunk. Ez különösen igaz akkor, ha a tetőtér is be van építve. Ebben az esetben elsődleges szempont a tetőtér hőszigetelése mellett a homlokzati és lábazati szigetelés. A tetőtér vagy a födém szigetelését ráadásul környezetbarát szigetelőanyaggal is elvégezhetjük, ilyenek az ásványgyapotok, pl. az üveggyapot vagy a kőzetgyapot. A homlokzat szigetelésénél is alkalmazhatunk kőzetgyapotot (főleg akkor, ha vályogfalat szigetelünk), ám ennek kivitelezése többe kerül, mint a hungarocell lapok felragasztása és a dryvitolás.

Cseréljük le elavult nyílászáróinkat!

Ajánlott 25 évente lecserélni a nyílászárókat. Ha már elavultak vagy tönkrementek, érdemes belevágni a cserébe, mivel jól szigetelő, modern nyílászárókkal felszerelt házban hatékonyabban megtarthatjuk a meleget, és kevesebb fűtőanyagot kell felhasználni, mint rossz ablakokkal és ajtókkal rendelkező házban.

Használjuk tudatosan az autónkat!

Manapság sokan úgy használják az autójukat, mintha mindennapi szükséglet lenne. Vásárláshoz, iskolába, munkába járásra. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet kikerülni az autóhasználatot, ám próbáljuk meg csökkenteni a fölösleges körök számát. Ezzel jelentősen kevesebb károsanyagot fogunk a közlekedésünkkel a levegőbe juttatni, és bankszámlánkon is több pénz marad figyelembe véve a jelenlegi üzemanyagárakat.

Használjunk megújuló energiaforrásokat!

Bár a napelemes rendszerek telepítése jelenleg nem zajlik zökkenőmentesen a hazai jogi környezetnek köszönhetően, érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy megújuló energiaforrásokkal lássuk el a háztartás energiaszükségletének legalább egy részét. A napelem használatával házunkat "ingyen" energiával látjuk el, amely folyamatosan újratermelődik. A napelem működése során nem bocsát ki káros anyagokat a levegőbe, ellentétben a hagyományos erőművekből származó elektromos árammal. Ráadásul költséghatékonyabbá és akár ingyenessé tehetjük az elektromos áramhoz jutást. Ha a napelemes rendszerünket egy hőlégszivattyúval és padlófűtéssel egészítjük ki, olyan fűtésrendszerre teszünk szert, amely nem termel káros anyagokat, és nem kell energiát vásárolnunk, mert saját rendszerünk termeli azt.

Korszerűsítsük a fűtéstechnikát!

Az elavult fűtéstechnika és a szigetelés hiánya káros anyagok kibocsátásához vezet a levegőbe. A komfort és anyagi szempontok mellett fontos, hogy a lehető legkevesebb környezetromboló anyagot bocsássuk ki a házból. Ezt elérhetjük megfelelő szigeteléssel és hatékony, környezetkímélő fűtési módszerekkel. Ha nem tudjuk lecserélni a fűtési rendszert vagy nincs rá elegendő pénzünk, akkor is érdemes legalább az automatikát rendbe hozni. Minden fűtési rendszerben van valamilyen szintű vezérlés vagy automatizálás, és ennek hatékonysága befolyásolja a rendszer teljesítményét.

Építkezzünk környezettudatosan!

Az építkezés során fontos figyelembe venni az építőanyagok környezetre gyakorolt hatását. Gondosan válasszuk ki az anyagokat és a módszereket olyan szempontok alapján, amelyek kevésbé károsítják a környezetet. Ha nagyon lelkiismeretesek szeretnénk lenni, nézzünk utána, hogy milyen eljárással állítják elő az adott építőanyagot, milyen hatása van a környezetre, sőt, azt is járjuk körül, hogy milyen távolságból szállítják el hozzánk az adott építőanyagot.

Készítsünk bevásárlólistát és tartsuk magunkat hozzá

A bevásárlás során rendkívül sok olyan terméket veszünk meg, amire nincs szükségünk. Ha van rá energiánk, annak is nézzünk utána, hogy mi számít környezettudatosan előállított terméknek. Érdemes egy-egy nagybevásárlást tartani hetente, amely során csak azt vesszük meg, amit a listánkra felírtunk. Kerüljük az impulzusvásárlást, ne vegyünk meg egy terméket csak azért, mert olcsó, akciós. Ez különösen igaz a szerszámokra, műanyag eszközökre, konyhai holmikra.

Csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van!

A legnehezebb lépés az, hogy csak olyan termékeket vásároljunk, amelyekre valóban szükségünk van. A modern fogyasztói társadalom gyakran ösztönöz bennünket arra, hogy többet vásároljunk, még olyan dolgokat is, amelyekre nincs valódi szükségünk. Gondoljunk bele, hogy a frissen vásárolt termékek hamar hulladékká válhatnak. Legyünk tudatos vásárlók és tegyünk lépéseket a környezettudatosság felé. Ha elromlik egy háztartási gép, javíttasd meg! Nem kell rögtön újat venni. Bár sokszor a javíttatás költsége eléri az alacsonyabb kategóriás, új termék megvásárlásának árát. Ne dobd ki a régi akkumulátorokat, elemeket a kukába. Ha már semmiképpen nem használhatók, vedd igénybe a helyi újrahasznosító állomások és gyűjtőpontok szolgáltatásait.

Ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy külön tároljuk az újrahasznosítható hulladékot, például papírt, üveget, műanyagot és fémeket. Fontos, hogy tisztított formában helyezzük el a szelektív hulladéktárolókban, és ne keverjük össze a kommunális hulladékkal. Legyünk felelősségteljesek és ne dobáljuk a szelektívbe való hulladékot lustaságból a szokásos szemétbe.

Komposztáljunk a kertben vagy közösségi komposztálóban!

A komposztálással jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Évente fejenként átlagosan 5-600 kilogramm hulladékot termelünk, amelynek 30%-a szerves anyagokból áll. Ezeket az anyagokat költséghatékonyan és egyszerűen komposztálhatjuk. A komposztálással csökkenthetjük a hulladék mennyiségét és hasznos tápanyagot hozhatunk létre a kertünk számára. Ha nincs saját kertünk, keresünk közösségi komposztálót a közelben, és oda visszük az összegyűlt szerves hulladékot.

Ne égessünk avart és szemetet!

Az avar és a szemét égetése jelentős légszennyezést okoz. A füstben számos káros és mérgező anyag található. Kerüljük az avar és a szemét égetését, és gondoskodjunk a megfelelő hulladékkezelésről, beleértve a szelektív hulladékgyűjtést, a komposztálást és a veszélyes hulladék megfelelő elhelyezését.

Takarékoskodjunk az energiával!

Ez az a szabály, amire már a nagyszüleink is tanítottak minket. Kapcsoljuk le a villanyt, ha kimegyünk a szobából, ne folyassuk a vizet fogmosás közben, ne álljunk órákig a forró zuhany alatt, ne hagyjuk résnyire az ablakot, helyette szellőztessünk egy nagy kereszhuzattal. Ezeket az energiatakarékos tippeket ma is érdemes szem előtt tartani, kiegészítve azzal, hogy vegyünk energiatakarékos izzókat, berendezési tárgyakat, összességében figyeljünk arra, hogy kevesebb energiát használjunk és ne csak a rezsiköltségek miatt. Nyáron árnyékoljunk napközben, este szellőztessünk. Így kevésbé fog felmelegedni az otthonunk.

Gyűjtsük az esővizet, használjuk a szürkevizet

Ha kertünk van, akkor bizony néha locsolni kell, különösen az egyre melegebb nyarakon. A tisztított ivóvíz viszont igen nagy kincs, gondolkodjunk alternatív megoldásokban. Az egyik ilyen lehetőség az esővíz gyűjtése és újrahasznosítása. Állítsunk fel a kertben esővíz-tárolásra alkalmas edényt (lehetőleg fedettet, hogy a szúnyoglárvák ne költözzenek bele) és locsoljunk az összegyűjtött esővízzel. A háztartásban keletkező szürkevizet sem kell feltétlenül a szennyvízzel együtt kihajítani, felhasználhatjuk vécéöblítéshez, felmosáshoz, autótakarításhoz. Külön szürkevíz-rendszert kialakítani költséges dolog, ám az igazán elkötelezett, környezettudatos felhasználók még ezt is megvalósíthatják.

Folytathatnánk még a felsorolást, a környezettudatos megközelítéssel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb károsanyag kerüljön a levegőbe, a földbe, a vizekbe, hogy kevésbé éljünk pazarló módon.

KontaktBau Szigeteléscentrum0

hírek innen, onnan

Elképesztő, de van egy finn falu Brazíliában - képek

Penedót egy vegán férfi alapította 1929-ben.

Újabb tisztséget kapott a nemzeti divatügynökség vezére

Jakab Zsófia miniszteri biztosként a kreatív ágazat egészét felügyeli.

Washington: Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára

Az Egyesült Államok a leköszönő holland kormányfőt támogatja, hogy váltsa Jens Stoltenberget a NATO főtitkári tisztségében.

Orbán Viktor: "teljes körű átvilágítást és ellenőrzést rendeltem el" a kegyelmi ügy után

Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban egy nappal azt követően, hogy a...

5 olcsó trükk, amivel felfrissítheted a bérelt lakásod fürdőszobáját 

Az albérletünkben több minden is frissítésre szorult, de nem akartunk sokat költeni rá, hiszen tudtuk, hogy csak átmeneti lakhatásként...

Óriási veszélyben a magyarok kedvenc síterepei: ezt már nem lehet visszafordítani

Cikkünkben szakértők, turisztikai szakemberek segítségével körüljárjuk a globális felmelegedés jelenségét, hatásait, a megoldási...

Orbán Viktor: nincs kegyelem és pardon a pedofil bűncselekményekben

A magyar miniszterelnök Orbán Viktor nagyon egyértelművé tette, hogy azok, akik pedofil bűncselekményeket követnek el, semmi esélyük...

„Ne szépítsük a helyzetet” – Klopp nem hajlandó beszélni Szoboszlai állapotáról

Jürgen Klopp nem tud mit mondani Szoboszlai Dominikékról.

Most jött: villamosbaleset történt Budapesten, áll a forgalom

Villamos és autó ütközött az I. kerületben.

Aurelio máris visszatért régi szokásához

Aurelio nemrég korábbi szokásához is visszatért.

Sport

Fegyelmi: újabb fordulat Mészöly Géza ügyében?

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi eljárást kezdeményezett Mészöly Gézával szemben. Információink szerint csütörtökön nem született döntés.

Megtámadták a futballcsapat buszát, hat játékost is kórházba szállítottak

A Fortaleza labdarúgócsapatának buszát kövekkel dobálták meg a Sport Recife elleni döntetlen után.

Nyáron visszavonul a 75-szörös válogatott kapus

Joe Hart, a korábbi angol válogatott kapus 2024 nyarán nem csak a Celtictől távozik, hanem a pályafutását is befejezi.

Újabb botrány a Forma-1-ben, megsérült Hamilton autója

Nem kezdődik jól az év a brit versenyző számára.

Hallották a tűzijátékot az Olympiakosz játékosai; a görög szurkolók teljesen kiakadtak

Ahogy arról beszámoltunk, hajnali háromkor tűzijátékkal ébresztették az Olympiakoszt a Ferencváros ultrái. Megkérdeztük a Gazzetta újságíróját, Notisz Halariszt - aki beszélt a görög játékosokkal -, hogy ész

Dibusz: „Őszintének kell lenni, kevesek voltunk”

Mint ismert, az FTC a görögországi 1-0-s vereség után ugyanilyen különbséggel kapott ki a Groupama Arénában az Olympiakosztól. Dejan Sztankovics […] A Dibusz: „Őszintének kell lenni, kevesek voltunk” bejegyzés

FTC-Olympiakosz: Sztankovics szerb mondással reagált a kiesésre

Mint ahogy arról beszámoltunk, a Ferencváros a visszavágón is kikapott 1-0-ra az Olympiakosztól, így kettős vereséggel búcsúzott a Konferencia-ligától. Hatástalan […] A FTC-Olympiakosz: Sztankovics szerb mondással

Vereséggel kezdtek a magyar lányok Portugáliában

Vereséggel kezdett a női U19-es válogatott Portugáliában: Szarvas Alexandra együttese 3-0-ra elveszítette szerdai nyitómérkőzését a lengyel válogatott ellen az Algarve-tornán […] A Vereséggel kezdtek a magyar lán

45 éve dolgozik a Honvédnál, most összefogtak érte Kispesten

Az Ultras Kispest és a KLTE jótékonysági akciót hirdet Pandur Róbert és családja számára – jelezte közösségi oldalán a Kispest-Honvéd […] A 45 éve dolgozik a Honvédnál, most összefogtak érte Kispesten bejeg

Szoboszlai döntheti el, hol dolgozik legközelebb Jürgen Klopp

Miért távozott hirtelen a Liverpoolból és miért nem lesz a Bayern München edzője?

Jön az újabb El Clásico a történelem legjobb játékosa nélkül

Vigyázó szemetek San Franciscóra vessétek!

Bulvár

Magyar Pétert hallgatta egy padon ülve, kétbusznyi rendőrt küldtek a momentumosra

Szecsődi Andrea eleinte egyedül üldögélt és hallgatta az interjút, majd nem sokkal később már egy csapat rendőr társaságában folytatta ugyanezt.

Undorodnak a külföldiek ettől a hungarikumtól, fanyalognak a magyarok kedvencétől

A külföldiek kifejezetten utálják, de a magyarok közül is sokan öklendeznek tőle.

Holnaptól egyedül pislogunk halként a szatyorban, 8000 milliárd forintunk mehet a levesbe?

Az EU készen áll a jogállamisági aggályok miatt visszatartott lengyel pénzek folyósítására. Brüsszel már a jövő héten meghozhatja a döntést. A magyar kormánnyal szemben maradnak az aggályok.

Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort

Az elemző az ellenzéki pártok helyében megfontolná, hogy támogassák Sulyok Tamást.

Teljesen felesleges kegyelembe bukott bele Novák Katalin, az elítélt már odahaza, a családja körében tartózkod...

A Vidéki prókátor szerint az egész botrány elkerülhető lett volna, ha a felelős pozíciókba komoly tapasztalattal rendelkező szakembereket ültetnének.

Mikes Anna mindent elsöprő bejelentést tett

Kétségtelen, hogy Mikes Anna karrierje és magánélete is felfelé ível. A táncosnő most újabb mérföldkőhöz érkezett, az örömhírt pedig a követőivel is megosztotta. Spoiler: az újdonságnak nem csak Anna, hanem a

Magyar Péter: Deutsch Tamás jelölése a vég kezdete

Ez a hagyományos jobboldali értékeket valló szavazóknak rossz hír, írja Varga Judit volt férje.

Nyilvánosságra került egy videó, melyen egy 13 éves fiú közli a rendőrökkel, halálra késelte édesanyját

A fiú zavarba ejtő nyugalommal közölte a rendőrökkel, hogy halálra késelte saját édesanyját.

Rendőrök vonultak ki egy aktivistához, aki Magyar Péter interjúját üvöltette köztéren

A momentumos politikus a Fidesz-frakcióülés közelében akciózott.

Berobbant a vakcinabotrány, közben Müller Cecíliának rendkívüli figyelmeztetést kellett kiadnia

Müller Cecília bejelentésére mindenki alaposan felhúzta a szemöldökét. Időközben egy vakcinabotrány is kibontakozott, ami sok pénzbe fog kerülni.

Véletlenül egy volt kiberfelderítőt hívtak fel a banki csalók, másfél órán át szívatta őket

A Nemzeti Védelmi Szolgálat egy érdekes beszélgetést tett közzé, amelyből kiderül, milyen módon próbálják átverni a gyanútlannak látszó ügyfelet.

blogmorzsák

Amikor divat volt a beatbulikon a verekedés

A hazai könnyűzene elismert alakja a kölyökkori bandájáról és arról is mesélt, miért rúgták ki Komárékat a Könyvklubból.

Szövegből generál élethű videókat az OpenAI

Szöveges instrukció alapján képes akár egyperces videót készíteni.

0