Ezt olvasta már?

0

Magyarics Tamás: az Egyesült Államok nem hanyagolja el Közép-Európát

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója szerint a transzatlanti hét eseményei cáfolatot adtak azokra a korábbi aggodalmakra, hogy az Egyesült Államok elhanyagolja Közép-Európát.


hirdetés

A Külügyminisztérium háttérintézményeként működő MKI igazgatója szerint az amerikai diplomáciai nagyhét annak elismerése is volt, hogy a térségben megállapodott demokráciák vannak. A transzatlanti diplomáciai nagyhét értékeléséről rendezett hétfői beszélgetésen Magyarics Tamás idézte Hillary Clinton külügyminisztert, aki budapesti látogatása során megjegyezte: egy ország addig demokráciának tekinthető, amíg a kormány demokratikus választásokon leváltható.

Az MKI igazgatója azzal kapcsolatban, hogyan illik bele a transzatlanti hét a magyar külpolitikai stratégiába, elmondta: Magyarország és az Egyesült Államok Európáról vallott víziója megegyezik egymással, mindkettő erős, egységes és szabad Európát akar látni. Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitikában a transzatlanti kapcsolat egyenrangú az EU-kapcsolatrendszerrel, a kettő egymást kiegészíti, az egyik a másik nélkül nem képzelhető el.

Arra is kitért, hogy Washington az európai szövetségesekre egyre inkább mint partnerekre tekint. Megjegyezte, a nemzetközi életben jelentős, egyelőre elsősorban gazdasági átrendeződések figyelhetők meg, amelyek előbb-utóbb más területeken is átrendeződéseket fognak előidézni.

Kereszty Gabriella miniszteri főtanácsadó azt hangsúlyozta, hogy a szabadság eszméjét középpontba állító transzatlanti hét - két fő eseményével, a Reagan-szobor avatásával és a Tom Lantos Intézet megnyitásával - egyértelműen mutatja Magyarország elkötelezettségét a transzatlanti kapcsolatok, s azon belül a magyar-amerikai kapcsolatok fontossága iránt.

A Külügyminisztérium szakértője rámutatott: a hét eseményein történt magas szintű amerikai részvétel - Budapestre érkezett az Egyesült Államok jelenlegi és volt külügyminisztere, illetve egykori igazságügy-minisztere, továbbá két kongresszusi delegáció - arra utal, hogy az Egyesült Államok továbbra is érdeklődik a térség iránt, fontosnak tartja Közép-Kelet-Európát.

A főtanácsadó azt mondta, nem véletlen, hogy az EU-elnökség végén rendezték meg a transzatlanti hetet, és elmondta, hogy a magyar elnökség igyekezett előmozdítani a legfontosabb transzatlanti dossziékat Brüsszelben. Hozzátette, hogy a transzatlanti közösség nemcsak érdek-, hanem értékalapú köteléket jelent, és utalt arra: Ronald Reagan volt amerikai elnök és Tom Lantos egykori magyar származású kongresszusi képviselő is kiállt a demokrácia, az emberi jogok eszméje mellett.

Fehér Zoltán, a Magyarországi Ronald Reagan Emlékbizottság titkára elmondta, húsz éve nem fordult elő, hogy ilyen magas rangú amerikai diplomaták, politikusok, kongresszusi küldöttségek érkeztek egyszerre Budapestre, szerinte ezzel Magyarország iránt nagy szimpátia nyilvánult meg. Fontosnak mondta, hogy nemcsak a kormányon levő demokratákkal, hanem az ellenzéki republikánusokkal is erősíteni kell a kapcsolatokat.

Kifejtette, a transzatlanti hetet féléves előkészítés előzte meg, a szervezők úgy érezték, a Reagan-szobor avatása, a Lantos-intézet megnyitása, valamint a transzatlanti törvényhozók dialógusa egymást erősítő elemek.








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Ismét emelkedett Sallói és Gazdag fizetése, utóbbi 640 millió forintot kap

Ismét emelkedett Gazdag Dániel és Sallói Dániel fizetése az észak-amerikai profi labdarúgóligában, írja az MTI.

Hirtelen Magyarországon lett a legolcsóbb az üzemanyag?

Adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség és a KSH is.

Döbbenetes fordulat: Robert Fico tudatánál van, kommunikál és mindenre emlékszik

A szlovák miniszterelnök úgy tűnik, túl van az életveszélyen, Peter Pellegrini most elárult pár részletet arról, miről beszéltek Fico...

Ahelyett, hogy lenyitotta volna a rámpát, feldobta a 9-es buszra a kerekesszékes nőt

A BKV szerint a kerekesszékes utasoktól érkezik a legritkábban panasz; idén eddig tíz mozgásában korlátozott utas tett panaszt a...

Süddeutsche Zeitung: Fico magára hagyta Orbán Viktort a vesztes csatában

A német lap szerzője felidézte, hogy bár a szlovák kormányfő Ukrajna ügyében átengedte Orbánnak az ellenkezés jogát, a legfontosabb...

„Másokkal akartam ütköztetni a kreativitásomat” – Megérkezett a Brutal Extensions, Ben T Kadar kollaboratív kislemeze

A dalok közreműködőinek azokat a barátait választotta ki, akik a legaktuálisabbak voltak a szerzői folyamat alatt az életében.

Soros a halálba küldené a kelet-európaiakat Ukrajnáért

Soros üzletet lát az ukrán háborúban, a cél: nyereség bármi áron.

Kitálalt távozása okáról a köztéve műsorvezetőnője: már egy éve érezték kollégái, hogy elmegy

Lola a hétvégén jelentette be, hogy távozik a SzerencseSzombatból is, így búcsút int a köztévének.

Szijjártó kifakadt: Ez számunkra elfogadhatatlan.

Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség - közölte a...

Őrületes egyházi bűnbandát kapcsoltak le a rendőrök: a főnökök milliárdos vagyont nyúltak le

Vádat emelt nyolc emberrel szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt a Békés Vármegyei Főügyészség.

Sport

Döntöttek a szurkolók, őt szeretnék a Ferencváros kispadján látni

Dejan Sztankovics távozása után a Ferencváros szurkolói a közösségi-oldalakon mondták el véleményüket arról, hogy ki legyen a csapat új vezetőedzője.

Ferencváros: közülük kerülhet ki Sztankovics utódja

Mint arról beszámoltunk, Dejan Sztankovics csütörtökön távozott a Ferencvárostól és a Szpartak Moszkva vezetőedzője lett. Megvan Dejan Sztankovics új csapata […] A Ferencváros: közülük kerülhet ki Sztankovics u

Sztankovics távozik a Ferencvárostól - hivatalos

Az M4 Sporthoz hasonlóan a Sportál is úgy értesült, hogy Dejan Sztankovics vezetőedző távozik a Ferencvárostól.

Ez a csapat tett ajánlatot Sztankovicsnak - exkluzív információ

A Sportal információi szerint az olasz élvonalban szereplő Bologna szerződtetné Dejan Sztankovicsot, a Ferencváros vezetőedzőjét.

Kiderítették, mennyit fizethettek Sztankovicsért a Fradinak

Ahogy arról beszámoltunk, az elveszített kupadöntő után, csütörtökön Dejan Sztankovics szerződést bontott a Ferencvárossal, és a következő idénytől a Szpartak Moszkva vezetőedzője lesz. Az Oroszországban neves

Lemondott a BL-induló Fradiról a pénz miatt? – beleszállt Sztankovicsba a magyar edző

Derült égből villámcsapásként érte a Fradi-szurkolókat a hír, hogy a csapattal bajnoki címet nyert Dejan Sztankovics azonnali hatállyal távozik a […] A Lemondott a BL-induló Fradiról a pénz miatt? – beleszállt

Megvan Dejan Sztankovics új csapata

Már jelezte az NB1.hu, hogy Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője bejelentette a klubvezetésnek, hogy elfogadta egy másik klub ajánlatát. A […] A Megvan Dejan Sztankovics új csapata bejegyzés először nb1.hu-én jelen

A Paksnak kedvezett a Fradi ember-előnye? Megérdemelte Lisztes, hogy lecseréljék? Rossi érdeme a Szappanos-par...

Hétfőnként megjelenő rovatunkban megszokhatták, hogy megvizsgáljuk az NB I hétvégéinek legfontosabb kérdéseit, most azonban csütörtökön, a Paks történelmi győzelmével végződő Magyar Kupa-döntő kulcsmomentum

Óriási fordulatot vehet Tuchel és Löw Zsolt sorsa a Bayern Münchennél

A Bayern játékosai és a szurkolók is a német edző maradását szeretnék.

Kiderült, ki vezeti a Fradit az Újpest ellen

Dejan Sztankovics az utolsó forduló előtt jelentette be a távozását.

Bottas és Russell ütközése után az áradásoké volt a főszerep - Emilia Romagna-i Nagydíj-beharangozó

Egy időre vége a reggeli és késő esti versenyeknek - megkezdődik az idény európai szakasza, méghozzá a napsütötte Toszkánában.

0

Bulvár

Újabb fordulat a rezsiszámláknál, több mint 3 millió embert érint

Válaszolt az Index megkeresésére a Gazdasági Versenyhivatal.

Túl sokat tudott, savat itattak meg egy férfivel Budapesten

Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál.

Csörgött a telefon Bárdosi Sanyinál: azonnal ügyvédet hívott és bezárkózott a lakásába

Fű alatt értesítette a rendőrség egy munkatársa hogy nagy a baj.

Pravda: elállították a vérzést Robert Fico hasában, de gondot okozhat a gyógyszere

A szlovák hírportál úgy értesült, hogy a kormányfőre további műtétek várnak. A védelmi miniszter szerint Robert Fico még nincs túl az életveszélyen.

Ezek a biztos jelei, hogy nemsokára meghalsz – egy nővér mutatta be az ijesztő listát

Egy dologban biztosak lehetünk, és az az, hogy mindenkinek véget ér egyszer az útja itt a Földön. A halált kijátszani jelenleg még nem lehet, maximum nagyon sokáig élni.

Drámai hírek érkeztek Robert Fico jelenlegi állapotáról

Négy lövedék találta el Robert Fico szlovák miniszterelnököt az ellene irányuló merényletben, ezek együtt nagyon súlyos sérülést okoztak neki, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az éle

Ezért játsszák meg a nők az orgazmust – és így ismerheted fel az igazit

„Te is elmentél?” – hangzik el a kardinális kérdés sok, főként fiatal pár között az ágyban. És mindig a férfiak szájából.

Lesújtó üzenet Varga Mihályéknak az Európai Bizottságtól

Az EB szerint nagyobb baj lehet a költségvetéssel és az államadóssággal, mint a kormány gondolja.

Hányást, hasmenést okozhat, visszahívták ezt a terméket

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el, mert penészes lehet. Bejelentő: Culinaris Retail Kft.Termék megnevezése: Dragon Superfoods Organic In Shape Mix 200

A nap képe: Magyar Péter nem akármilyen fotót lőtt

A politikus saját képmása elé ugrott be.

Eddig tisztázatlan körülmények között meghalt Szentgotthárd alpolgármestere

Szerda este a Rába-parton találták meg a holttestét.

blogmorzsák

A kommunizmus egyik utolsó botránya

Az 1989-es érettségi előtti botrány döntötte meg véglegesen a kommunizmust?

Mit keres egy nő az építőiparban?

Nagyon is sokat! Szokatlan szakmában is találhatunk nőket, akik ugyanúgy megállják a helyüket, mint bárki más.

Új értelmet nyer a "Finom illatod van"

De ezt miért? Megérkezett a hamburger illatú parfüm.

Az ID.7 történelmi csúcsminősítést ért el

Igazán odatette magát a Volkswagen.

Gasztroenterológus, dietetikus vagy proktológus?

Honnan tudjuk, hogy kihez forduljunk?

0