Ezt olvasta már?

0

Mi lesz a hazai turizmussal 2021-ben?

Még várni kell az utazással, az érvényben lévő rendelet szerint leghamarabb január 12-ei dátummal lehet foglalni.


hirdetés

A Szallas.hu friss felmérése szerint bár a többségben továbbra is tombol az utazási kedv és várják a „kiszabadulást”, a járvány első hullámához képest nagyobb a bizonytalanság és a félelem. Mire számíthat így a belföldi turizmus piac?

Online felmérést végzett a Szallas.hu, melyből kiderült, a válaszadók harmadát érintette az eredetileg december 11-e, éjfélig tartó korlátozás, 40 százalékuk tervezett utazást karácsonyra, és kb. negyedük tervezte idegenben tölteni a szilvesztert. A korlátozások megtorpanást és visszaesést okoztak az év végi foglalásokban, értelemszerűen a korlátozások meghosszabbítása pedig el is kaszálta ezt az időszakot. „Jelentős bevételkiesésről van szó, hiszen normális esetben a karácsony, de főleg a szilveszter kiemelt időszak, már hónapokkal előre foglalják a vendégek – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. – Idén viszont az a töredék foglalási volumen is lemondásra vagy átfoglalásra került, ami ezekre az időpontokra szólt. A Szallas.hu felméréséből az is kiderült, hogy akik terveztek utazást az ünnepekre, bátortalanok voltak a foglalást illetően. Inkább kivárták, hogy alkalmasak lesznek-e a körülmények. Ráadásul az ajándékozás is megtorpant: míg a korábbi években az utazás, mint ajándék nagy népszerűségnek örvendett, idén más a helyzet. „Ezt a tendenciát jól szemlélteti, hogy felmérésben résztvevők harmada tervezte például, hogy utazást ajándékoz karácsonyra, de végül csak 10 százalékuk tett így” – mondta Szigetvári József.

 

Utazási kedv és hajlandóság a korlátozások után

 

A rugalmas kondíciók életben tarthatják a turizmust. Továbbra is vonzó opció lehet és a turizmus mozgatórugója is egyben, ha nem kell előleget és lemondási díjat fizetni – minden második válaszadó számára ez kellő biztonságot ad egy jövőbeli szállásfoglaláshoz. A felmérés résztvevőinek 40 százaléka beindíthat egy keresleti hullámot, ők a korlátozások végét követően megteszik megtervezett foglalásaikat. A válaszadók harmada azonban elvárja, hogy kapjon megfelelő tájékoztatást arról, hogy milyen lehetőségei és kötelezettségei vannak az aktuális járványügyi helyzetben, illetve a szállásadó milyen óvintézkedéseket hajt végre a vendégek és a személyzet egészsége és biztonsága védelmében. Azonban sokakban ott van a félelem és a bizonytalanság, ami visszatartó erő lesz az utazásban, illetve vannak, akik anyagi okok miatt nem tudnak a közeljövőben szállást foglalni. A válaszokból az is kiderül, hogy messze az augusztus és a július a legvonzóbb hónapok a 2021-ben utazást tervezők körében, illetve még május, szeptember és június népszerű körükben.

 

Az utazás és a wellness hiányzik a leginkább

 

Csaknem ötből négy válaszadónak az utazás és a wellness hiányzik a leginkább a jelenlegi időszakban, minden másodiknak az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóegységek is. Továbbá 46 százalék jelölte meg a családlátogatást és a 45 százalék a barátokkal való összejárást. Ötből egy válaszadó korlátozások nélkül, normális nyitvatartási időben menne vásárolni. A kitöltők 6 százaléka hiányolja a normál, irodai munkavégzést.

 

Miben más a járvány második hulláma?

 

A felmérés résztvevőinek 52 százaléka közelebbről érintett a COVID-19 járvány második hullámában. Sokak közvetlen családtagja vagy ismerőse esett át a betegségen, többen saját környezetükben tapasztalták meg a halál közelségét, és jelentős hányad találkozott a munkahely elvesztésével közvetve vagy közvetlenül, így az anyagi bizonytalansággal. A válaszokból az is kiderül, hogy általános az aggodalom, a feszültség, a düh, a bizonytalanság, a lehangoltság, a csalódottság és a fáradtság, kimerültség.

 

Mit tehetünk egyéni szinten a szektor életbentartásáért?

 

A válaszadók 75 százaléka rendel ételt alkalomszerűen kedvenc étterméből, ötödük lemondás helyett átteszi szállásfoglalását későbbi időpontra, tizedük ajándékutalványokat vásárol kedvenc szolgáltatóitól.

Az utazási vágy megélése érdekében a válaszadók kétharmada már a bakancslistás és jövő évi utazásait tervezgeti, 47 százalékuk a saját lakhelyéhez közeli kirándulásokkal csillapítja a kilométer-éhségét, 38 százalékuk pedig korábbi üdüléseik alkalmával készített képeit nézegeti.

 

A felmérés hátteréről:


A Szallas.hu 2020. december 10-e és december 18-a között

online felmérést végzett, melyet 998 fő töltött ki. A kutatás nem reprezentatív

az ország lakosságára nézve, de alkalmas az utazással kapcsolatos vélemények és

attitűdök bemutatására.

 

Kapcsolódó webcím:

szallas.hu








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Profi kosárlabdázó a nap csaja

Ismerős lehet Győrből is!

Curtis kőkemény szöveget posztolt, mindenkinek beint, aki szerint eladta magát: „Nem vagyok győzi se nagy Feró, csak egy őszinte újpesti kanyhaló”

Mindenkinek beszólt Curtis legújabb dalszövegében, amit a közösségi média oldalára poszolt. A versszakban feltűnik Gáspár Győző, Nagy...

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A...

Szívszorító videó került ki a magyar-izraeli kislányról, aki 51 napig volt a Hamász brutális fogságában

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közzé tett egy videót arról a két magyar-izraeli lányról, akit október 7-én raboltak el a Hamasz...

Újabb részletek a verőcei hajóbalesetről: bulizó fiatalok lehettek a kishajó fedélzetén

A társaság egy fesztiválon volt, Dunakeszi környékéről indultak tovább hajóval egy másik buliba. Ekkor történt a baleset.

Kulcsár Edina tündéri anya-lánya fotójától olvadozik az internet

Kulcsár Edina és kislánya, Amara egy tündéri közös fotón szerepelnek, melynek láttán nekünk is azonnal mosolyra húzódik a szánk....

Őrült dráma után egyetlen meccs döntött az újabb magyar csapat olimpiai szerepléséről

A női és a férfi vízilabda- és kézilabdacsapat kvótaszerzése után egy ötödik magyar együttes párizsi szereplése volt a tét.

A legártatlanabb lényeket is utolérték a „szankciók”

Az unió szigorítani fogja az Oroszországból és a Beloruszból származó kutyákra, illetve macskákra vonatkozó behozatali szabályokat.

Az esküvője napján hunyt el a vőlegény: sötét titkot tudott meg róla a menyasszonya évekkel később

Aligha lehetett volna tragikusabb az időpont: a 33 éves férfi az esküvőe reggelén vesztette el az életét, szívrohamot kapott. Amit...

Gyurcsány Ferenc szerint egy új tévéhez nagyobb garanciát adnak, mint amit Magyar Péter ad a jelöltjeihez, Sulyok Tamásnál pedig egy műkörmös is jobban vigyáz

A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke először írta le a Tisza Párt alelnökének nevét.  (Belföld)

0

Sport

Repültek a fogak, szakadtak a szemhéjak Szigetszentmiklóson

Puszta kézzel csépelték egymást, no és volt egy Guinness rekord is.

Nagy öröm Kispesten: visszatér az NB I-be a Bp. Honvéd.

Egy fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy a Budapest Honvéd - hét év elteltével - újra az NB I-ben méretheti meg magát a következő idényben.

„Jött a VAR-vizsgálat és a megdöbbentő ítélet” - a bronzról lemaradó Fehérvár védője csalódott, de...

Nem túlzás: a labdarúgó NB I utolsó fordulójában milliméterekkel csúszott le a bronzéremről a Vidi.

Borzasztó szoros végeredményt hozott az évezred legfontosabb bokszmeccse

Megosztott pontozás döntött, új vitathatatlan királya van a nehézsúlynak.

Csodás magyar siker Japánban: Ekler Luca világbajnok.

Ekler Luca aranyérmet szerzett 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kóbéban.

Két gólt lőtt a magyar válogatott focista, a 94. percben jött a dráma Messiék meccsén

Először fordult elő, hogy Lionel Messi nem hozott össze gólt, vagy gólpasszt.

„Ezt a bunyót én nyertem” - Fury szerint az orosz-ukrán háború miatt álltak Uszik mellé a pontozók

Elégedett volt saját maga teljesítményével a nehézsúlyú ökölvívó, Tyson Fury, hiába maradt alul az immár vitathatatlan bajnok Olekszandr Uszikkal szemben.

Szomorú vasárnap: legendás játékostól köszönnek el Kispesten

A Honvédban összesen 13 évet játszó Ivan Lovricot a ma délután ötkor kezdődő, Gyirmót elleni találkozón búcsúztatja el a klub és a szurkolótábor.

Ferencváros: megállapodhatott a kulcsjátékossal a 7-szeres bajnokcsapat, távozhat

Egybehangzó mexikói és brazil sajtóértesülések szerint megállapodott egymással Marquinhos és a mexikói UNAM Pumas, így már csak a Ferencvároson múlik, […] A Ferencváros: megállapodhatott a kulcsjátékossal a 7-

Fury sem legyőzhetetlen. Uszik a nehézsúly vitathatatlan bajnoka - videóval

1999 után ismét vitathatatlan bajnoka van az ökölvívás királykategóriájának: Olekszandr Uszik megosztott pontozással legyőzte Tyson Furyt, ezzel megszerezte a négy nagy világszervezet nehézsúlyú vb-címeit.

Váratlan bejelentést tett a PSG Kylian Mbappéról

A francia bajnokcsapat a hivatalos oldalán osztotta meg a hírt.

0

Bulvár

Ezt a 4 dolgot soha ne dobd ki selejtezéskor

Nagytakarításkor óriási lehet a kísértés, hogy mindentől megszabadulj, ami látszólag feleslegesen foglalja az értékes helyet. Bár a selejtezés mindig nagyszerű ötlet, most összegyűjtöttük, hogy mi az, amit semm

Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel

Manapság egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy ha a bélrendszerünk egészségesen, kiegyensúlyozottan működik, akkor általában véve is nagyobb valószínűséggel érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ha azonban nincs

Drámai fordulat állt be Robert Fico állapotában

Négy nap küzdelem után Szlovákia miniszterelnöke túljutott az életveszélyen.

Veszélyes lehet ez a közkedvelt fehérneműtípus - 3 országban betiltották.

Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz vezethetne

Sejtik, hogy kik lehetnek a dunai tragédia áldozatai

Magyar fiatalok voltak a kisgéphajón. Érthetetlen hogy mit kerestek a nagyhajók sávjába.

Botrány a Vígszínházban, most Rudolf Pétert vádolják: „Hazugság, amiket állít, és nem értem, hogy miért tesz i...

A színházigazgatók élete sem fenékig tejfel. Mindig lesz, aki megbántva érzi magát, de kinek van igaza?

Orbán Viktor "állandóan a békéről papol és szembe hazudik" – Akkora bírálat érkezett a kormányfőről, ami a Hol...

Nincs erős Magyarország erős Európa nélkül. Magyarország érdekében olyanokra kell szavazni a június 9-i EP-választáson, akik hisznek egy erős Európában, akik ezért dolgoznak – hangoztatta a DK-MSZP-Párbeszéd ka

Brit tábornok: Putyin atomháborús tervében Magyarország az egyik kulcs

Az orosz előretörés nem fog megállni a Donbásznál, figyelmeztet a brit hadsereg volt vezérkari főnöke.

Vízitragédia történt Verőcénél, többen meghaltak, a szállodahajó menekülőre fogta

Halálos hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk szerint egy szállodahajó ütközött egy másik hajóval szombat éjjel

Titkos katonai kísérleti telep robbant fel, rengetegen haltak meg

A Patriot rakéták robbanófejét is itt fejlesztették.

blogmorzsák

Ebédelő útjavítók a Széchenyi István téren

Az Empire State Building hivatalos megnyitója, keletnémet sportkocsi prototípusok kiállítása és még számos érdekes, ritka fotó a múltból.

A hét szava: gyűlölet

Mindenki mindenki ellen.

Újabb politikus szállt bele páros lábban von der Leyenbe

Ezúttal a zöldpolitikája miatt kritizálták élesen.

0