Ezt olvasta már?

0

Nemzet Regatta: egy siófoki hétvége, mely a Balatonról szólt

Az ország különböző pontjairól érkezett 50 település színvonalas vendéglátásával ünnepelte hétvégén a házigazda Siófok a várossá válásának 50. évfordulóját.


hirdetés

A BAHART szervezésében immáron harmadik alkalommal zajlott óriási közönségsikerrel és telt házzal a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja Siófokon. Bebizonyosodott, hogy a Balaton Siófokon kezdődik, és a tó valóban nemzeti kincsünk...

A Balatoni Hajózási Zrt. a társszervezők közreműködésével és a támogatók jóvoltából harmadik alkalommal rendezte meg Siófokon a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. A hajóállomás és környéke teljesen benépesült a hétvégén. Magyarország 50 települése képviseltette magát, és hozta magával gazdasági, turisztikai, közéleti vezetőit, művészeit és persze népes szurkolótáborát.

A várossá válásának 50. évfordulóját idén ünneplő Siófok olyan településeket látott színvonalasan vendégül, melyek többsége nem a Balaton partjáról érkezett. Teljesült a szervezők célja: a vitorlássportot, a Balatont és a víz szeretetét közelebb hozzák az ország más tájain élők számára is. A telt házas fesztiválon a sátorpavilonok segítségével az egész ország bejárható vált, a kilátogatók megismerkedhettek a résztvevő települések látnivalóival, programkínálatával és ízvilágával is.

A kétnapos esemény alapját az az amatőr vitorlásverseny adta, melynek keretében a települések által kiállított hétfős legénységek egy profi kormányossal kiegészülve szálltak vízre a szervezők által biztosított egyforma vitorlásokkal. Nem feltétlenül profi vitorlázók alkották a legénységet, több település is a számára valamilyen szempontból ismert közéleti személyt ültetett a hajóra.

Nem volt hiány hírességekből, találkozhattunk többek között a gyorskorcsolya olimpiai bajnok Liu testvérekkel, Gergely Istvánnal, illetve Vári Attilával szintén olimpiai bajnok vízilabdázókkal, Kozma Dominik világbajnoki bronzérmes úszóval, labdarúgókkal, de a sportolók mellett színművészekkel, zenészekkel, televíziós műsorvezetőkkel, várkapitánnyal, vagy éppen az adott település lelkészével. Zamárdi hajóján pedig Dárdai Pál kapott helyet.

Szombaton három – a partról, nézőhajóról és óriás kivetítőről is egyaránt jól követhető – vitorlás előfutam zajlott 50 településsel, és kiderült, melyik 24 csapat jutott a másnapi negyeddöntőkbe. Már az előfutamok során eldőlt, hogy nem lesz címvédés az idén, mivel a tavalyi győztes Alsóörs csapatát korai rajt miatt kizárták. Balatonboglár a tavalyi második helyezett szintén kiesett, mivel saját előfutamában csak az ötödik helyet szerezte meg. A továbbjutott 24 csapat kétharmada (16 település) nem a Balaton partjáról érkezett.

Vasárnap délelőtt két 12 csapatos negyeddöntővel folytatódott a verseny. A korábbi évek dobogósai közül Csopak teljesített a legjobban, míg a 2016-os végső győztes siófoki egységnek a negyeddöntőből már nem sikerült kivívni a továbbjutást. Ekkor derült ki, hogy 2018-ban biztosan új győztese lesz a Nemzeti Regattának.

Az időjárás végül mindenkit megtréfált, mivel teljes szélcsend uralkodott a siófoki kikötő előtti vízfelületen. Így a szervezők minden igyekezete ellenére sem az elődöntőt, sem a finálét nem lehetett már lebonyolítani a szélmentes hőségben. A Magyar Vitorlás Szövetség így a vitorlásversenyeknél alkalmazott pontszámítási rendszer alapján hirdette ki a dobogós csapatokat. Az összes sikeresen lebonyolított futamban elért eredmények alapján született meg a végső sorrend.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője igazi sikertörténetnek nevezte a Nemzeti Regattát, ami a turizmus fontosságát, a nemzeti összetartozást, a sportot és a balatoni táj szépségét is hirdeti.

Dombóvár visszalépett

Ötvenegy csapat nevezett Nemzeti Regattára. A dombóváriak nem indultak a versenyen, visszaléptek a településen történtek miatt. Mint ismert: péntek éjjeli viharban egy fa dőlt egy autóra. A kocsiban utazó öt személy közül négyen életüket vesztették, köztük egy fél éves kisbaba is. Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a vasárnapi díjkiosztón hangsúlyozta: a regatta egy örömünnep, de nem szabad megfeledkezni a dombóvári tragédiáról. Megjegyezte: szükség van az összefogásra, a hajózási társaság egymillió forintot ajánlott fel a tragikus balesetben elhunyt családtagok megsegítésére.

Futamok a Balatonon és a Sió-csatornán

A győztes jutalma, ahogy korábban, úgy ezúttal is több mint egy trófea, hiszen a Nemzeti Regatta nevű hajó is a nevére veszi a nyertes települést. A hajó mintha ragaszkodna a balatoniakhoz, hiszen két éve Siófok, tavaly pedig Alsóörs volt a névadó, őket váltja Balatonkenese.

Hal- és grillételek versenye, koncertek a parton

A kétnapos Nemzeti Regatta a földönjáró közönségnek is kínált programot bőven. Az Ízek utcájában a résztvevő csapatok a településükre leginkább jellemző ízekkel mutatkoztak be. Az elmúlt év összetett győztes Baja például harcsapaprikással indult a gasztronómiai vetélkedőn, míg az alsóörsiek a vízimanó tortáját készítették el halból, de a közönség betyár tokányt is kóstolhatott.

Az ízhatások mellett az egyes térségek látnivalóival is megismerkedhetnek azok, akik kilátogattak a siófoki hajóállomásra. A kikötőben a színpad is folyamatosan foglalt volt a két nap alatt, hiszen a résztvevők által delegált fellépők mellett koncertek szórakoztatták a Nemzeti Regatta közönségét.

A települési ízek versenyének helyezettjei

Halételek (szombat): 1. Komárom (Finn lazacleves), 2. Miskolc (Perecesi pisztráng), 3. Balatonboglár (Harcsapaprikás túrós csuszával). Grill ételek (szombat): 1. Miskolc (Bükk szíve, szarvasgerinc, vargánya), 2. Balatonfüred (Rozé kacsamell), 3. Kaposvár (Grilltál la Pergola). Szombaton három különdíjat is kiosztott a zsűri: Gyöngyös (Diszkoszban sült mátrai tüzeshús), Baja (Bajai harcsapaprikás füstös-túrós-kapros galuskával), Siófok (Grillsteak).

Egytálételek „A” kategória (vasárnap): 1. Baja (Bajai Bunyevác birka), 2. Csopak (Balaton-felvidéki vaddisznó sült), 3. Komárom (Jókai bableves). Egytálételek „B” kategória (vasárnap): 1. Dunaharaszti (Brassói libamájas), 2. Nyim (Vaddisznópörkölt), 3. Siófok (pörkölt). A zsűri kettő különdíjat is kiosztott: Gyöngyös (Palócleves), 2. Makó (Makói vágott leves cipóban).

Családi fesztivál

Az ingyenesen látogatható családi fesztivál kiváló alkalmat jelentett a településeknek arra is, hogy a Balatonra irányuló reflektorfényben saját turisztikai, idegenforgalmi látnivalóikat, programjaikat, rendezvényeiket bemutassák a nagyközönségnek. A szervezők pedig gondoskodtak arról, hogy ezt a településmarketinges feladatot mindenki komolyan vegye. Mind a sátorpavilonokban, mind pedig a nagyszínpadon történő bemutatkozást pontozták, ezáltal találtak gazdára a kupák, érmek, oklevelek és értékes díjak.

Színpadi bemutatkozások, fellépések: 1. Nyim, 2. Siklós, 3. Kistarcsa. Települési stand (sátorpavilon) szépségverseny: 1. Zirc, 2. Makó, 3. Debrecen.

Különdíj

A vasárnap délutáni eredményhirdetésen adták át a Nemzeti Regatta fődíját is, melyet a szervezők annak a csapatnak ítéltek oda, mely a legtöbb versenyszámban indult el és ért el kiváló eredményeket. A fődíjas győztes 11 település közül kerülhetett ki, ők voltak a legaktívabbak az 51 település közül. A fődíjat végül, a tavalyi elsőséget megvédve ismét Baja települése vehette át.

 

forrás: sonline.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Ismét egy botrányos történet Sneider szkinhedmúltjából

Továbbra is támogatja a Jobbikot a balliberális oldal, annak ellenére, hogy a párt elnökéről és több politikusáról is egyre több...

Döntöttek a főváros és a kerületek közti forrásmegosztásról

Tavalyhoz képest idén huszonkilencmilliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat a főváros és a kerületek. A Fővárosi Közgyűlés...

Megyéről megyére járva erősítik a nevelőszülői hálózat megbecsültségét

Bátran mondhatjuk, hogy a nevelőszülői hálózatban végzett munkát a szociális és gyermekvédelmi területen zászlóshajónak lehet...

Akkora orvoshiány van egy budapesti kórházban, hogy egyáltalán nem tudnak időpontot adni hasi ultrahangra

Orvoshiány miatt nem tudnak időpontot adni hasi ultrahang vizsgálatra egy budapesti kórházban ez derült ki a Házon kívül adásából. A...

Dán-francia és német-norvég elődöntő lesz a kézilabda vb-n

Az előző torna két döntőse, valamint a két társházigazda is elkerülte egymást a német-dán közös rendezésű férfi...

Szamosi Szabolcs és a Nemzeti Filharmonikusok közös koncertet adnak a Zeneakadémián

A francia zene varázslatos birodalmába kalauzolja a közönségét Szamosi Szabolcs orgonaművész a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös...

Évente 500 kilogramm hulladék jut egy emberre

Az Európai Unióban folyamatosa nő a kidobott szemét mennyisége: tavaly mintegy 500 kilogramm, tavalyelőtt 487 kilogramm háztartási...

Soros Davosban is próbálkozik

Újabb európai vezető politikussal találkozott tegnap Soros György, ezúttal a davosi Világgazdasági Fórumon. A Fidesz szerint az amerikai...

Tárgyakban őrzött írói emlékezet

Jókai-hagyaték címmel tartottak beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót kedd este a magyar kultúra napja alkalmából a Petőfi...

Halálos tűzvész egy budapesti kollégiumban

Egy kollégium épületének több helyiségében keletkezett tűz szerdán este Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren, az épületben...

A trónkövetelő diadala a rutinos, hétszeres győztes felett

Továbbra is várnia kell Serena Williamsnek a 24. Grand Slam győzelmére, mert négy meccslabdáról kikapott a cseh Karolina Pliskovától az...

0

Sport

A repülővel lezuhant focista kétségbeesett üzenetet küldött a gépről

Még mindig keresik a hatóságok a Cardiff City rekordigazolását.

Shane Tusup óta nem ünnepelte így senki a feleségét

A 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams négy meccslabdáról kikapott a cseh Karolina Pliskovától.

Szenzációs tenisszel lettek döntősök Babosék Melbourne-ben

A magyar játékos pályafutása ötödik páros GS-fináléjára készülhet.

Barátnője szerint a maffia tehet a focista gépének eltűnéséről

Állítólag többször is sikertelenül próbált meg felszállni a kisrepülő.

Az eltűnt focistának rajta sem kellett volna lennie a lezuhant gépen

A Cardiff City vezetői menetrendszerű járattal utaztatták volna a Nantes-tól igazolt csatárt.

A norvégoktól elszenvedett kiütéses vereség miatt elúszott az olimpiai selejtező

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-26-ra kikapott a norvég csapattól.

Cristiano Ronaldo irtózatosan ízléstelent posztolt

Valószínűleg eszébe sem jutott, hogy miért baj, ha pont most szelfizik vigyorogva a magángépén.

Tunézia megküzdött a magyar továbbjutásért, most már rajtunk múlik

Ha Nagy Lászlóék kevesebb, mint öt góllal kapnak ki Norvégiától, bejutnak a 8 közé.

Szalai Ádám nem a pénzt választotta

A török nagycsapat, a Galatasaray elég télen üldözi a magyar válogatott középcsatárt. Ám Szalai nem adta be a derekát.

 Magyarország-Norvégia a kézilabda vb-n -  Sportmenü

Ausztrál Open, műkorcsolya Eb, vízilabda BL, és foci is lesz ma a tévében.

Egyiptom pontszámban utolérte a magyarokat

Egyiptom válogatottja hét góllal legyőzte Tunéziát a kézilabda vb-n.

Már csak egy dolog hiányzik erről a kézi-vb-ről: egy igazán komoly skalp

Ha nem kapunk ki Norvégiától, újabb lépést teszünk az olimpiai selejtező felé, de ehhez kell az első vb-bravúr.

Bulvár

Óriási bejelentés a Penny Markettől, több ezer embert érint a hír

Az áruházlánc meglépi azt, amit tavaly is.

A repülővel lezuhant focista kétségbeesett üzenetet küldött a gépről

Még mindig keresik a hatóságok a Cardiff City rekordigazolását.

Társulata közölte a szomorú hírt: elhunyt a Szomszédok legendás színésze

Uri István halálhírét a Centrál Színház jelentette be.

32 évesen, nyaralás közben halt meg egy ismert tévés

Egyelőre nem tudni, mi történt vele Mexikóban.

Nagy és komoly változás jöhet a magyar rendszámoknál

Elérkezett az ideje annak, hogy átalakítsák a rendszert.

5 szokás, ami 10 esztendővel hosszabbítja meg az életed. Kezdd el még ma.

A hosszú élet titkát sokan keresték már, de talán a Harvard Egyetem kutatóira mégis érdemes hallgatni. Ők ugyanis azt állítják, hogy az alábbi szokások felvételével a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel hosszabbíthatják meg az életüket.

Gyászol a szakma: elhunyt Dávid Ferenc

Élete 78 évében elhunyt Dávid Ferenc, Foster Gyula-díjas művészettörténész.

Különös tárgyakat mosott ki az eső a földből - Egy kislány vette észre

Ősi agyag lószobrocskákat mosott ki az eső a földből Izraelben.

Szomorú hírt kaptunk: hétfőn elhunyt a népszerű énekesnő

Családja jelentette be a tragikus hírt.

Ahogy az őrült skodás megelőzte a BMW-st, olyat még az F1-ben sem látni

Elképesztő manővert rögzített a fedélzeti kamera.

blogmorzsák

Visszafejlesztés 150 milliárdból

Gondolatok a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításáról.

Hányan az ágyban? Egy nyitott kapcsolat kulisszatitkai

A nyitott kapcsolat az együttélés egyre gyakoribb formája, de vajon működik?

Közcélú trágárság, avagy basszák meg a sarkantyújukat

Először kapkodtak pénz helyett levegő után a tisztességtelenségben megőszült politikusok, mondván, hogy azért mindennek van határa.

Karrierépítés GYES alatt?

5 ok, amit érdemes fontolóra venni.

Veszélyes-e a bolygóra a biotáplálkozás?

A probléma a kutatók szerint éppen a felhasznált földek mennyiségében van.

7 hasznos trükk a Facebookon

Van pár olyan trükk, mely hasznos, de kevesen tudnak róla.

Fallációk egy nemek közötti szócsatában

Hatalmas médiavisszhangot váltott ki Jordan Petersonnak, a Torontói Egyetem pszichológia professzorának BBC-interjúja.

„Nem vagyok a magam ura“

Létezik az, hogy a szabad akarat csupán egy naiv illúzió?

Snoop Dogg vagy A Kutya Vacsorája?

Négylábúak a zenetörténetben a Baha Mentől David Bowie-ig.

Anatolij Marcsenko, az „örök fogoly” születésének napja

Miközben a hatalom fennen ta­gadta, ő tudatta a világgal, hogy a Gulág Sztálin után is tovább él. Ő csak tudta, volt ott eleget.

Vajon mikor lép felnőttkorba a gyermeki hit?

Jobban bízhat a saját felnőttségében az, aki a klasszikusokat olvassa, mint az, aki a napi sajtót bújja.

0