Ezt olvasta már?

0

Nemzet Regatta: egy siófoki hétvége, mely a Balatonról szólt

Az ország különböző pontjairól érkezett 50 település színvonalas vendéglátásával ünnepelte hétvégén a házigazda Siófok a várossá válásának 50. évfordulóját.


hirdetés

A BAHART szervezésében immáron harmadik alkalommal zajlott óriási közönségsikerrel és telt házzal a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja Siófokon. Bebizonyosodott, hogy a Balaton Siófokon kezdődik, és a tó valóban nemzeti kincsünk...

A Balatoni Hajózási Zrt. a társszervezők közreműködésével és a támogatók jóvoltából harmadik alkalommal rendezte meg Siófokon a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. A hajóállomás és környéke teljesen benépesült a hétvégén. Magyarország 50 települése képviseltette magát, és hozta magával gazdasági, turisztikai, közéleti vezetőit, művészeit és persze népes szurkolótáborát.

A várossá válásának 50. évfordulóját idén ünneplő Siófok olyan településeket látott színvonalasan vendégül, melyek többsége nem a Balaton partjáról érkezett. Teljesült a szervezők célja: a vitorlássportot, a Balatont és a víz szeretetét közelebb hozzák az ország más tájain élők számára is. A telt házas fesztiválon a sátorpavilonok segítségével az egész ország bejárható vált, a kilátogatók megismerkedhettek a résztvevő települések látnivalóival, programkínálatával és ízvilágával is.

A kétnapos esemény alapját az az amatőr vitorlásverseny adta, melynek keretében a települések által kiállított hétfős legénységek egy profi kormányossal kiegészülve szálltak vízre a szervezők által biztosított egyforma vitorlásokkal. Nem feltétlenül profi vitorlázók alkották a legénységet, több település is a számára valamilyen szempontból ismert közéleti személyt ültetett a hajóra.

Nem volt hiány hírességekből, találkozhattunk többek között a gyorskorcsolya olimpiai bajnok Liu testvérekkel, Gergely Istvánnal, illetve Vári Attilával szintén olimpiai bajnok vízilabdázókkal, Kozma Dominik világbajnoki bronzérmes úszóval, labdarúgókkal, de a sportolók mellett színművészekkel, zenészekkel, televíziós műsorvezetőkkel, várkapitánnyal, vagy éppen az adott település lelkészével. Zamárdi hajóján pedig Dárdai Pál kapott helyet.

Szombaton három – a partról, nézőhajóról és óriás kivetítőről is egyaránt jól követhető – vitorlás előfutam zajlott 50 településsel, és kiderült, melyik 24 csapat jutott a másnapi negyeddöntőkbe. Már az előfutamok során eldőlt, hogy nem lesz címvédés az idén, mivel a tavalyi győztes Alsóörs csapatát korai rajt miatt kizárták. Balatonboglár a tavalyi második helyezett szintén kiesett, mivel saját előfutamában csak az ötödik helyet szerezte meg. A továbbjutott 24 csapat kétharmada (16 település) nem a Balaton partjáról érkezett.

Vasárnap délelőtt két 12 csapatos negyeddöntővel folytatódott a verseny. A korábbi évek dobogósai közül Csopak teljesített a legjobban, míg a 2016-os végső győztes siófoki egységnek a negyeddöntőből már nem sikerült kivívni a továbbjutást. Ekkor derült ki, hogy 2018-ban biztosan új győztese lesz a Nemzeti Regattának.

Az időjárás végül mindenkit megtréfált, mivel teljes szélcsend uralkodott a siófoki kikötő előtti vízfelületen. Így a szervezők minden igyekezete ellenére sem az elődöntőt, sem a finálét nem lehetett már lebonyolítani a szélmentes hőségben. A Magyar Vitorlás Szövetség így a vitorlásversenyeknél alkalmazott pontszámítási rendszer alapján hirdette ki a dobogós csapatokat. Az összes sikeresen lebonyolított futamban elért eredmények alapján született meg a végső sorrend.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője igazi sikertörténetnek nevezte a Nemzeti Regattát, ami a turizmus fontosságát, a nemzeti összetartozást, a sportot és a balatoni táj szépségét is hirdeti.

Dombóvár visszalépett

Ötvenegy csapat nevezett Nemzeti Regattára. A dombóváriak nem indultak a versenyen, visszaléptek a településen történtek miatt. Mint ismert: péntek éjjeli viharban egy fa dőlt egy autóra. A kocsiban utazó öt személy közül négyen életüket vesztették, köztük egy fél éves kisbaba is. Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a vasárnapi díjkiosztón hangsúlyozta: a regatta egy örömünnep, de nem szabad megfeledkezni a dombóvári tragédiáról. Megjegyezte: szükség van az összefogásra, a hajózási társaság egymillió forintot ajánlott fel a tragikus balesetben elhunyt családtagok megsegítésére.

Futamok a Balatonon és a Sió-csatornán

A győztes jutalma, ahogy korábban, úgy ezúttal is több mint egy trófea, hiszen a Nemzeti Regatta nevű hajó is a nevére veszi a nyertes települést. A hajó mintha ragaszkodna a balatoniakhoz, hiszen két éve Siófok, tavaly pedig Alsóörs volt a névadó, őket váltja Balatonkenese.

Hal- és grillételek versenye, koncertek a parton

A kétnapos Nemzeti Regatta a földönjáró közönségnek is kínált programot bőven. Az Ízek utcájában a résztvevő csapatok a településükre leginkább jellemző ízekkel mutatkoztak be. Az elmúlt év összetett győztes Baja például harcsapaprikással indult a gasztronómiai vetélkedőn, míg az alsóörsiek a vízimanó tortáját készítették el halból, de a közönség betyár tokányt is kóstolhatott.

Az ízhatások mellett az egyes térségek látnivalóival is megismerkedhetnek azok, akik kilátogattak a siófoki hajóállomásra. A kikötőben a színpad is folyamatosan foglalt volt a két nap alatt, hiszen a résztvevők által delegált fellépők mellett koncertek szórakoztatták a Nemzeti Regatta közönségét.

A települési ízek versenyének helyezettjei

Halételek (szombat): 1. Komárom (Finn lazacleves), 2. Miskolc (Perecesi pisztráng), 3. Balatonboglár (Harcsapaprikás túrós csuszával). Grill ételek (szombat): 1. Miskolc (Bükk szíve, szarvasgerinc, vargánya), 2. Balatonfüred (Rozé kacsamell), 3. Kaposvár (Grilltál la Pergola). Szombaton három különdíjat is kiosztott a zsűri: Gyöngyös (Diszkoszban sült mátrai tüzeshús), Baja (Bajai harcsapaprikás füstös-túrós-kapros galuskával), Siófok (Grillsteak).

Egytálételek „A” kategória (vasárnap): 1. Baja (Bajai Bunyevác birka), 2. Csopak (Balaton-felvidéki vaddisznó sült), 3. Komárom (Jókai bableves). Egytálételek „B” kategória (vasárnap): 1. Dunaharaszti (Brassói libamájas), 2. Nyim (Vaddisznópörkölt), 3. Siófok (pörkölt). A zsűri kettő különdíjat is kiosztott: Gyöngyös (Palócleves), 2. Makó (Makói vágott leves cipóban).

Családi fesztivál

Az ingyenesen látogatható családi fesztivál kiváló alkalmat jelentett a településeknek arra is, hogy a Balatonra irányuló reflektorfényben saját turisztikai, idegenforgalmi látnivalóikat, programjaikat, rendezvényeiket bemutassák a nagyközönségnek. A szervezők pedig gondoskodtak arról, hogy ezt a településmarketinges feladatot mindenki komolyan vegye. Mind a sátorpavilonokban, mind pedig a nagyszínpadon történő bemutatkozást pontozták, ezáltal találtak gazdára a kupák, érmek, oklevelek és értékes díjak.

Színpadi bemutatkozások, fellépések: 1. Nyim, 2. Siklós, 3. Kistarcsa. Települési stand (sátorpavilon) szépségverseny: 1. Zirc, 2. Makó, 3. Debrecen.

Különdíj

A vasárnap délutáni eredményhirdetésen adták át a Nemzeti Regatta fődíját is, melyet a szervezők annak a csapatnak ítéltek oda, mely a legtöbb versenyszámban indult el és ért el kiváló eredményeket. A fődíjas győztes 11 település közül kerülhetett ki, ők voltak a legaktívabbak az 51 település közül. A fődíjat végül, a tavalyi elsőséget megvédve ismét Baja települése vehette át.

 

forrás: sonline.hu0

hírek innen, onnan

Bombát talált a kertjében Völgyi Zsuzsi

Csákányozás közben került elő a második világháborús robbanószerkezet, ami óriási pusztítást okozhatott volna.

Mini drónokkal figyelnek bennünket a földönkívüliek...

Egy drónvideós furcsa dolgot fedezett fel egy korábban felvett videóján. Egy ideig nem fért hozzá felvételeihez a laptopja meghibásodása...

Inváziós kártevők: a vándorpoloska

Rendszertani besorolás és morfológia A vándorpoloska (vagy zöld vándorpoloska) tudományos neve Nezara viridula (Linnaeus, 1758), angol neve...

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

Hazánkban az étkezési a paprika a legnagyobb felületen, közel 1500 hektáron hajtatott zöldségnövény. Ezen felül 1000 hektáron...

Kampány indul az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint)...

Magyar egészségügyi startup cégek mutatkoztak be Berlinben

Digitális egészségügyi újításokkal foglalkozó feltörekvő magyar informatikai vállalkozások - startup cégek - mutatkoztak be kedden...

Egy valóságos csoda rejtőzik tőlünk északra

A lengyel Michał Gałczyński úgy döntött, hogy a barátnőjével és a családdal ellátogat a szlovákiai Tátralomnicra. A lengyel határ...

Lecsapott a rendőrség Budapesten - 29 személyt állítottak elő

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei komplex rendészeti és bűnügyi akciót hajtottak végre Budapesten, a Hős utcában.

Kívánatosabb, szőrös szeméremdombot még életedben nem láttál...

Izgató, sejtelmes és őrjítően szexi a látvány.

Fiktív számlákkal csaltak több mint egymilliárd forintot

Több mint egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amit a napokban fülelt le a NAV Borsod...

Így lenne megelőzhető a sportsérülések zöme

A sportsérülések elkerülése érdekében nélkülözhetetlenek bizonyos eszközök, felszerelések - ilyen például a megfelelő cipő....

Durva részletek Détár Enikő autóbalesetéről, megszólalt a színésznő

A karambol körülményeiről csupán egy héttel az eset után volt képes beszélni.

0

Sport

Minden szerencsétlenség a magyar labdarúgó-válogatott nyakába szakadt

Az észtek elleni 3-3 után nincs esély arra, hogy csoportelsők legyünk a Nemzetek Ligájában.

Marco Rossi magatartásbeli problémákat látott néhány játékosnál

Eddig szép íve volt a Rossi-féle csapat teljesítményének, Tallinnban viszont sok volt a hiba, sőt, mást is látott a kapitány.

Megdöbbentő adat bizonyítja Mourinho igazát

Megnézték a futball-vb statisztikáit.

Most láthattuk, miből kellene várat építenie Marco Rossinak

Úgy kellene stabil alapjátékot kialakítania, hogy a védelem bal oldala a forma- és kvalitásbeli gondok miatt kuka.

Megszólalt a brutális támadás után: megdöbbentő részletekről számolt be a magyar sportolónő, akit az utcán aka...

Makai Viktória megdöbbentő részletességgel számolt be a vasárnapi, brutális támadásról.

Képernyőn a francia-német slágermeccs - Sportmenü

U19-es és U21-es válogatottainkért is szoríthatunk az Európa-bajnokság selejtezőjében.

Micsoda váltás: Ferrariba pattant Hamilton

Beverly Hills Ferrarival pózolt a Forma1-es Mercedes-csapat brit pilótája, Lewis Hamilton a hét végi, sorsdöntő Amerikai Nagydíj előtt.

A magyar U19-es válogatott csoportelsőként jutott elitkörbe

Utolsó percben lőtt góllal győztük le Ausztriát Telkiben.

Nem tud lenyugodni: durván megtaposta ellenfelét Sergio Ramos - videó

Megtaposta Raheem Sterlinget a Spanyolország-Anglia Nemzetek Ligája találkozón Sergio Ramos.

Részletek a kegyetlen támadásról: szöges bottal verték a magyar szurkolókat Athénban

Athén Nem kímélték a magyar fociszurkolókat: aljas módon, szöges botokkal támadtak rájuk a görög huligánok.

Bulvár

Volt menedzsere gyászolja Michael Schumachert

Lemondott a barátjáról, nincs remény.

Elvették az életem. Az emberi jogaimat. A hajam. A ruhámat. A nevem. És elvették a lányomat is. - A Magdolna...

Az arcát az Úr világossága felé fordította... de nem talált ott csak sötétséget...

Leszakadt a Ninja Warrior versenyzőjének a karja

Fontos kiindulópontként tekintett a versenyre.

A Barátok közt alapszereplője volt - Most egy tanyán él az 50 éves színésznő

Így néznek ki a Barátok közt régi szereplői napjainkban.

Rossz hír Németországból

Jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése szeptemberben Németországban a motorok károsanyag-kibocsátásának a korábbinál pontosabb mérését szolgáló új eljárás hatályba lépését követően.

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

Vörös foltok, bőrbehúzódás és akár fokozott szőrnövekedés is jelezhet rákot.

Íme a fegyver, ami megállíthatja a poloskainváziót

Magyar kutatók már dolgoznak a hatékony poloskacsapdán.

A honvédség gépe hozta haza Ciprusról Orbán Viktor lányát

Az Airbus A-319-cel eddig az Orbán-család több tagja is utazott, katonák nem igen.

A magyar színész egy rajongóját vette feleségül - Titokban házasodtak össze

Maros Gábor magánélete fordulóponthoz érkezett, megnősült.

Az NDK-s lányok hajlandósága, avagy balatoni erotika

Egykoron a Balatonra érkező NDK-s lányok 'hajlandóságáról' beszélt az ország férfitársadalma, az ügyeskedők pedig a Zimmer Frei mozgalomban utaztak. De miért is lett a Balaton a kelet-németek kedvelt nyaralóhelye és mit köszönhet nekik a Balaton?

blogmorzsák

Európa legtitokzatosabb fővárosa

Tiranában egyszerre van jelen a múlt és a jövő és persze nem meglepő módon itt is élnek magyarok.

Kútmizériával fedik el az einstandot?

Mi a fene a vízhozam? Ki fogja azt megmondani, hogy mennyi a vízhozama a kutamnak?

A legfőbb elemző jóslatai a 2019-es iPhone-okról

Ming-Chi Kuo, kinek szinte minden eddigi pletykát köszönhettünk, ismét szólott. És nem hozott túl sok jó hírt.

Felejtsd el a rament és társait, ez a világ legjobb levese!

„Bármikor becserélném az aranyló újházi tiklevesemet egy hualongi lamianra.“

Szakálla miatt lecsukták a „dark web” egyik prominens dílerét

Tényleg az impozáns szőrzet lett a veszte!

A 3.000 forintos szabály!

Sosem marad pénzed a hónap végére? Ezt teheted ellene!

A világvége lassú lesz és fájdalmasan hosszú

Már az 50-es években felfigyeltek rá.

Megvan az idei év egyik slágerajándéka

Egyszerre időutazás és érdekesnek tűnő program, sorban állnak érte karácsonyra.

Fotel felújítás házilag

Az emberek nagy része inkább kárpitos bútorokat használ, ezért jó, ha megismerjük a kárpitozás rejtelmeit is.

Neten is nézhető az Oscar-esélyes magyar animáció

Egy hónapig online elérhető Bucsi Réka legújabb, Oscar-esélyes animációja, a Solar Walk.

Hogyan lehet megfilmesíteni egy lemezt?

A Szólíts a neveden rendezője megmutatja Bob Dylan dalaival.

A eredeti spaghetti alla carbonara: Olaszországban tanultam

Sokan azon csúsznak el, hogy nem elég gyorsan forgatják össze a meleg tésztát a tojással.

0