Ezt olvasta már?

Közel egymilliárdos támogatás a külhoni magyar vállalkozóknak

Az idén 830 millió forinttal támogatja a kormányzat pályázat alapján a Kárpát-medencében működő külhoni magyar vállalkozókat - jelentette ki a Miniszterelnöksé...

0

Új koncertorgona a siófoki református templomban

Új orgonával büszkélkedhet a siófoki református templom. A hangszer a neves siófoki orgonaművész Teleki Miklós közreműködésével került a városba.


hirdetés

Az orgona július 14-én a gyülekezet előtt már meg is szólalt, a hangszer avató hangversenye pedig augusztus 24-én lesz a Kele utcában található templomban.

A lelkészi szék és a gondnoki pad között kapott helyet az új orgona, nem véletlenül. Bartha Béla, református lelkész az elhelyezést azzal indokolta: szeretnék, ha a templomban időről-időre összegyűlő hívekben az orgonajáték vizuális élményként is megmaradna. Hála az új digitális hangszernek a református templom a jövőben koncertek helyszíneként is szolgálhat majd, ezért is szerencsésebb, hogy nem a karzaton helyezték el.

Az orgonát Teleki Miklós ajánlotta az egyházközség figyelmébe, hiszen lehetőség nyílt arra, hogy a csupán 4 éves, tökéletes állapotú, 7 millió forintos hangszert 2,75 millió forintért vásárolja meg a gyülekezet. Néhány nagylelkű támogatónak köszönhetően a költség fele 2 nap alatt összegyűlt, a fennmaradó részt pedig igyekszik további adományokból összegyűjteni a gyülekezet. A jó ügy szolgálatában Teleki Miklósra továbbra is számíthatnak a siófoki reformátusok. Az egyre elfoglaltabb művész ingyenes koncerttel szeretné hozzásegíteni az egyházközséget ahhoz, hogy összejöjjön a vételár hiányzó része is. Erre az alkalomra, ami egyben az orgona avatóhangversenye is lesz, augusztus 24-én kerül sor. A műsort az orgona legnagyobb géniusza, Johann Sebastian Bach művei alkotják majd.

Teleki Miklós orgonajátékát mostanság leginkább a budapesti Szent István Bazilikában élvezheti a vájtfülű közönség, ahol a művész nagysikerű, teltházas koncerteket ad. Kíváncsiak voltunk arra, hogy kikből tevődik össze Miklós koncertjeinek közönsége. Mint kiderült, a Bazilika padjait 80 százalékban külföldiek töltik meg, a világ valamennyi kontinenséről. Volt példa arra, hogy egy férfi koncert után gratulált és névjegyet nyújtott át a művésznek. Utóbb kiderült, államelnöktől kapta a kártyát.

Az orgonaművészt a hazai színtér mellett a külföldi bemutatkozási lehetőségek is vonzzák. Számos ország akad, ahol kiváló hangszerek találhatók. A művész pedig örömmel és kíváncsisággal szólaltatja meg az újabb és újabb hangszereket. – Ameddig a keresztény Európa tart, addig a "Hangszerek Királynője" is fellelhető a templomokban. Németországban, Hollandiában, Franciaországban például nagyon sok jó hangszer található – mondja Teleki Miklós, aki manapság Kováts Kolos Kossuth-díjas operaénekessel lép fel a legtöbbször, de számos koncertje volt Kincses Veronikával, vagy Pitti Katalinnal is. A Franciaországban élő Sass Sylviával három turnén 24 koncertet adott - a siófokira bizonyára sokan emlékeznek a város lakói közül. Tavaly Horgas Eszterrel voltak hangversenyei, Mészáros János Elekkel, a 2012-es Csillag Születik győztesével karácsonyi lemezt készített, amit lemezbemutató turnén mutattak be Soprontól Nyíregyházáig. A művész szívesen kísérletez, volt már közös bemutatója hegedűművésszel, kórussal, zenekarral is, sőt azt mondja az orgona és a trombita hangja is jól megfér egymás mellett, mi több különleges élményt nyújt a két hangszer együtt.

Miklós, aki a város evangélikus templomának orgonaművésze, és az ottani hangszer mögött már többször láthatta, hallhatta a közönség azt mondja: a református templomba került orgona más stílusú. Hangszínei, jellege lehetővé teszik a teljes romantikus, utóromantikus, impresszionista és modern orgonairodalom megszólaltatását is. Bízik benne, hogy Siófokon az új orgona megjelenése nem csak a református gyülekezet színvonalas éneklését, istentiszteleti zenéjét segíti majd, hanem gyönyörű zenei élményekkel gazdagítja majd a város zeneszerető lakosságát és a nyaranta idelátogatókat is.

Teleki Miklóst augusztusban a siófoki orgonaavató hangversenyen és a Szent István bazilikai koncerteken kívül még Balatonszárszón, Dégen, Zalalövőn, a Pannonhalmi és a Pécsi Székesegyházban hallhatják az érdeklődők.

siofok.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Mostantól kitoloncolhatják a németek a terrorgyanús alakokat

Ha a hatóságok megneszelik, hogy pl. valaki csípi az Iszlám Államot, már ez alapján is kitoloncolhatják az országból feltéve, ha nem...

Nyaralás okostelefonnal, női és férfi szemmel

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a...

Ki lehet toloncolni a terrorveszélyes külföldieket Németországban

Ki lehet toloncolni Németországból a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott külföldieket, akkor is, ha nem követtek el...

Ha ez igaz, Trump és Putyin nem lesznek nagy barátok

A Fehér Ház kommunikációs igazgatója csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: az elnök "aláírhatja a...

Mihály nem tért vissza a Fancsikai tóról

A lakosság segítségét kérik egy 74 éves, debreceni férfi megtalálásában.

Három bírságot is kapott az MNB-alapítvány

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítványát összesen 390 ezer forintra büntették.

Az utolsóban bízva: Bordeaux-Videoton - élő

Utolsó magyar kupacsapatként a Bordeaux-val néz farkasszemet a Videoton.

Hat gyermek megerőszakolásának vádjával zárták börtönbe a skót férfit

Rácsok mögé került az a pedofil, akit már az 1990-es években "diagnosztizáltak" betegségével. Azóta több kiskorút is megerőszakolt.

Ma éppen 85 ezer forintos Penny Market-kuponnal van tele a Facebook

Éppen egy héttel a 85 ezer forintos Tesco-utalványt ígérő netes csalás után a Penny Market nevével élnek vissza valakik.

Vízilabda: Magyarország-Görögország elődöntő élőben

Hazai közönség előtt harcolhatja ki a fináléba jutást a férfi vízilabda-válogatott.

Hosszú Katinka aranynak nem örült még úgy, mint ennek a bronznak

Az Iron Lady a 24.hu kérdésére elárulta, miért tette ennyire boldoggá a harmadik hely.

Egyetlen lépés választja el a vb-döntőtől a férfi pólócsapatunkat

Élő közvetítés a Magyarország-Görögország férfi vízilabda-mérkőzésről.

Sport

Hosszú Katinka és a hülye újságírói kérdések esete

Az Iron Lady nem érti, hogy mit nem értenek a magyar újságírók. De nem kell félteni, elmagyarázza nekünk.

Mutatjuk a vizes vb legfelfoghatatlanabb lövését

Egészen elképesztő, ahogy befejeződött az ausztrálolasz női vízilabdameccs.

Tizenhárom magyar érem szerdán

Négy aranyat is szereztek a magyar fiatalok.

Így szurkolt Jakabos Zsuzsa Cseh Laciéknak

Nem hagyta ki a férfi 200 pillangó döntőjét a gyönyörű úszónő.

Rendőrök zárták le a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség székházát

Elfajult az AIBA-alelnök vezette ellenzék és Vu Csing Kuo vitája.

Hosszú Katinka olyan monológot nyomott, amit mindenkinek hallani kell

Háromszoros olimpiai bajnok újságírónk megdöbbent a magyar újságírók kérdésein.

Magyarország új szintre emelte a vizes világbajnokságokat

Ezt nem mi mondjuk, hanem a FINA elnöke, aki mindezért szerda este, a Pesti Vigadóban tartott fogadása alkalmával mindenkit kitüntetett, akit kell.

Gyurta Dániel kiesett 200 mellen

Olimpiai, világ és Európa-bajnokunk legerősebb számának második száz méterén nem tudott újítani, kiesett. Egy remény van, ha valaki visszalép.

Sós Csaba: Több éremre gondoltam, mint amennyink most van

A hátralévő napokban még nagy sikereket érhetnek el a magyar úszók.

Hosszú Katinka két döntőben is úszik csütörtökön

Szerdán egy elődöntőben és egy döntőben ugrott medencébe, ma pedig két fináléra készül az Iron Lady.

Gyurta Dani nem adja fel!

"Nem az a típusú versenyző vagyok, aki ilyen eredmények után azt mondaná, hogy köszönöm szépen."

Hosszú Katinkát megijeszti a magyar sajtó gondolkodásmódja

Az úszónő furcsállja a magyar sportsajtó felfogását és ennek hangot is adott.

Bulvár

Gáspár Bea múlt héten a családi pótlékot várta - Most egy luxusszállodában lazítanak Bécsben

Gáspár Győzőék bécsi kiruccanással ünnepelték Virág születésnapját.

Szombattól jön az új rendszámszabály

Fontos változás lép életbe a szürke rendszámoknál.

Lélegzetelállító felvétel: egy éven át filmezték a fát, elképesztő életre leltek

Mihelyst eltűnnek az emberek az erdőből, számos állat bújik elő.

Záporoznak a bejelentések a szuperhitelről

Egyre több bank kapja meg a jegybanktól a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést. Tegnap a K&H, míg ma az MKB Bank kapott zöld utat. Utóbbi azért is érdekes, mert rajta kívül senki sem próbálkozott a lakáshitel futamideje alatti végig rögzített kamatozással. Egyelőre a részletekre még várni kell, de a termékismertetők szerint jó úton haladunk, egyre lentebb sikerül [...]

Brutális képek: Evakuálták a Francia Riviérát

Franciaországban drámai állapotok vannak: szerdára virradóra 10 ezer embert kellett kimenekíteni az ország déli részéről a hétfő óta tomboló erdőtüzek elől. A hatóságok becslése szerint eddig több mint 7 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok, amelyekkel szemben a tűzoltók immár harmadik napja küzdenek. Összesen 4000 ember vett részt az oltásban, 19 tűzoltó repülőgép támogatásával. A legfrissebb hírek szerint szerda estére kezdték megfékezni a pusztító tüzet, ám a katasztrofális helyzetről elképesztő képek készülnek.

Adatkezelőnek minősül, ha kamerával védi telephelyét, irodáját, lakását

2018 jelentős év lesz az adatvédelem területén, hatályba lép az új európai adatvédelmi rendelet, amely Magyarországon is közvetlenül hatályos és alkalmazandó jogszabály lesz, felváltja a jelenleg hatályos Infotörvényt. A küszöbön álló változás alkalmat biztosíthat arra, hogy elmélyüljön, vagy széles körben kialakuljon az adatvédelmi jogi tudatosság hívja fel a figyelmet dr. Szűcs Bálint az RSM Hungary blogjában.

Kukába dobta az elütött 5 évest egy motoros

A kínai férfi a gázolás szemtanúinak azt mondta, kórházba viszi a gyereket, majd inkább a szemét közé hajította.

Kitálalt Diana személyi titkára: Károly herceg így bánt a feleségével valójában

Patrick Jephson a trónörököst hibáztatja Diana lelki betegségeiért.

Hosszú Katinka és a hülye újságírói kérdések esete

Az Iron Lady nem érti, hogy mit nem értenek a magyar újságírók. De nem kell félteni, elmagyarázza nekünk.

Ez most komoly? Horvátországban beköszöntött a tél

Hókotrók rohangálnak Isztrián: Videó!

blogmorzsák

Agyféltekék tánca: mit csinál a bal és mit csinál a jobb?

Miért vannak egyáltalán elkülö­nül­ve? Hogyan kommuni­kál­nak? Melyik a domináns és miért éppen az?

Nem dönthetnek vakon a bíróságok

Jogunk van tudni, mire megy a közpénz!

Elefánt a porcelánboltban: Botka László

A baloldalon most bizonyítják be, hogy képtelenek a kormányváltásra.

Botka ebbe bele fog bukni

A szegedi polgármester messze alulteljesít minden várakozást.

A Tinder megöli a lelkedet!

Ér ennyit egy kis társkeresés? Vagy lehet, hogy nem is a Tinder a hibás? De akkor ki?

Gilbert és George – Két ember, egy művész

Fényképgyűjtemény, és a szakállak morális dimenziója…Mi a közös siker titka?

Bombanő, de a szociális érzékenysége nulla

"A lány odavan értem, de én nem tudok mit kezdeni vele."

Ez a világ legjobb filmje

Legalábbis közel 2 millió ember ítélete szerint: amióta létezik az imdb.com, ez a film kirobbant­hatatlan az első helyről.

Ez nem mobil klíma, hanem szemét!

Létezik, hogy egy apró alkatrész meghibásodása miatt kukázni kell egy százezer forintos gépet?

Pánikba estek a római katonák, ha elfogyott a sör

Érdekes ókori üzeneteket ástak ki a northcumberlandi római erődítményben.

Mátyásnak nem igazán volt szeren­cséje a nőkkel...

Mátyás életében megvolt min­den, ami felkeltheti a pletykákra éhes emberek figyelmét.

Miért gyűlölködnek a magyarok?

Azért nincsen kiút ebből, mert a kemény munka nem nyeri el méltó jutalmát.

0