Ezt olvasta már?

0

Újra szocpol és bérlakásprogram?

Tőkejuttatási céllal visszahozná a lakástámogatási rendszerbe a megszüntetett szocpolt, kiterjesztené az előtakarékosságot, és évi 5-10 ezer lakásos bérlakásépítési programot indítana az az otthonteremtési koncepció, amelyet szerkesztőként a Társaság a Lakásépítésért Egyesület jegyez.


hirdetés
Construma építőipari szakkiállításon csütörtökön bemutatásra kerülő tanulmány a kormány figyelmébe ajánlja javaslatait. Egy évtizeddel ezelőtt egy hasonló tanulmány alapozta meg a Fidesz lakáspolitikáját.

Az Otthonteremtési Program címet viselő anyag abból indul ki, hogy a jelenlegi évi 140 milliárd forintos lakástámogatás helyett a bruttó hazai termék 1,5 százalékát - 375 milliárd forintot - elérő állami szerepvállalás szükséges. Miután a jelenlegi támogatás gyakorlatilag a forinthitelek kamattámogatása, a kamatláb csökkenésével - illetve az euró bevezetésével - ez az összeg felszabadul. A másik alapelv az előrelátás: a tervezett forráshoz biztos, hogy hozzájut a lakásszektor.

Az új lakás építéséhez, illetve vásárlásához egy gyerek után 1 millió, kettő után 2,5 millió forint szocpol kedvezményt javasol a tanulmány. Múlt év közepéig - a megszüntetéséig - 900 ezer, illetve 2,4 millió forint volt ez a támogatás. Csak a telekkel együtt 12-45 millió forintba kerülő lakások után járna a szocpol - amelyet meg is lehetne előlegezni - és az állam rögzítené a minimum és maximum négyzetméterárat. Aki maga épít, annak a költségek 70 százalékáról számlát kell adnia.

Az adott évi költségvetés tartalmazná az éves szocpol keretet, amelyből támogatáshoz a jelentkezés sorrendjében lehetne jutni. Évi 20 ezer lakás ilyen támogatása - 2,5 milliós egyéni szocpolt feltételezve - 50 milliárd forintba kerülne. Használt lakásoknál a félszocpolt hozná vissza a program.

Kamattámogatás a fővárosban 45 millió, vidéken 30 millió forint vételárig, illetve építési költségig járna új lakásra felvett hitel után. Használt lakásnál 35, illetve 25 millió forint lenne a határ. Korszerűsítésnél a hitelt maximálná a tanulmány, mégpedig 5 millió forintban. Alapesetben a vételár - építési költség - fele lehetne a hitel, két vagy több gyermeknél 60 százalék, a közszféra alkalmazottainál pedig 70 százalék lenne a limit.

A hitelezést az MFB és az FHB végezné a lakás-takarékpénztárakon keresztül, de bekapcsolódhatnának a kereskedelmi bankok is. A támogatott hitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamat lenne, amely felett 2-3 százalék kezelési költséget fizetne az állam. A kedvező kondíciók érdekében az állam garanciát vállalna a lakáshitelek visszafizetésére.

Az elképzelés szerint lakásépítő cégek is kaphatnának kamattámogatást, de ennek feltételt szabnának. Ezek: 30 százalékos önerő, 20 százalékos előértékesítés, és előírt referenciák. A projektcégeket kizárnák az ilyen építésekből.

Adójóváírás az építést, vásárlást követő első öt évben járna, mégpedig a törlesztőrészletben lévő kamat-részt lehetne leírni. Például egy 45 milliós, 70 százalék önerővel vásárolt lakásnál 7 százalékos kamat mellett 2,2 millió forint lenne a jóváírás éves maximuma. Az adókedvezmény csak akkor járna, ha az építési költség egészét számlával igazolja az építtető.

A koncepció - az uniós szabályokkal összhangban - 5 százalékos áfát javasol az építőanyagokra. Illetéket 25 milliós vételárig nem kellene fizetni.

A bérlakásépítés egy 1.000 lakásos pilot-projekttel indulna, de cél az évi 5-10 ezer lakás. Alapvetően két modell közül kellene választani. Az egyik a hitelből felépülő bérlakások hitelkamatait támogatná. Ennél ezer lakás felépítése - 20 éves futamidő alatt - 11 milliárd forintjába kerülne az államnak. A tőketámogatásos modellnél évi 5 ezer lakást 40 milliárdos támogatással lehetne felépíteni. Ha uniós pénz adná a tőke felét, akkor támogatás nélkül működne ez a rendszer.

A program számol azzal is, hogy a magántulajdonú lakások egy része bérlakássá válik. Erre kerülhet sor akkor, ha a panelből másik lakásba távozottaktól az önkormányzat veszi meg a lakást, és azt bérbe adja, vagy ha a hitelt törleszteni nem tudók lakásaival történik ugyanez. Az idősek apartman házakba költözhetnek, amelyek bérét a saját lakásuk bérbe adásából teremthetik elő. A program erőteljesen ösztönözné az előtakarékosságot a lakás-takarékpénztárakon keresztül.

MTI







Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Britney Spears egyre rosszabb állapotban van, sürgősen segítségre szorul

Források szerint leállt a gyógyszereivel, cserébe alkoholt és drogokat fogyaszt. Az eredmény dührohamok és erőszak.

EP-választás: a menekültügyi paktum megosztja a pártcsaládokat is

Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint az európai parlamenti választási kampányban a nagyobb pártcsaládok...

Extrém látványosság készülődik ebben a nyugat-európai városban

Elegük van a kihasználatlan tetőkből, ezért minden évben külön fesztivált szentelnek a bennük rejlő lehetőségeknek. Idén 56...

Kiadták a narancs riasztást, durva vihar, felhőszakadás érkezik: ezek a megyék nem ússzák meg

Délutánig főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, de a Dunántúl más részein és az Északi-középhegységben sem kizárt...

Ezt sokan elrontják nyugdíjazás előtt: így nem lesz magasabb a nyugdíj, nagyon elszámolták magukat?

Megéri magasabb fizetés reményében munkát váltani a nyugdíjazás előtt? Mennyit fog ez számítani? Vagy jobb azt a pár évet inkább...

Kiírták az előrehozott elnökválasztást Iránban, miután helikopter-balesetben meghalt az elnök

Rajta kívül a külügyminiszter, valamint két másik magas rangú tisztviselő is életét vesztette.

Lázár János szerint a kínai elnök látogatása a magyar szuverenitás erősítését jelenti

Úgy látja, hazánknak nyugat és kelet felé is nyitottnak kell lennie, Kínára pedig több szempontból is szükség van.

Exkluzív interjú adott nekünk Eric Roberts a Budapesti Comic Conon

Az idei Budapesti Comic Con egyik legismertebb vendége Eric Roberts volt, az Oscar-díjra jelölt színész, aki számos ikonikus karaktert...

Varázsvilággá változott a Hungexpo, szenzációs volt a Budapest Comic Con

A Budapesti Comic Cont immár harmadik alkalommal rendezték meg, és idén a Hungexpo adott otthont ennek a nagyszabású rendezvénynek. Május...

Férfi idegenvezetőkkel pörgetnék fel a tálibok a turizmust

Az Afganisztánt uraló tálibok turisztikai és vendéglátóipari szakembereket kezdenek el képezni egy frissen alapított intézetben – adta...

A tv előtt ül a golden retriever: amit néz, az kicsinálja a nevetőizmokat - Videó

Már önmagában nagyon mókás látvány, ahogyan ül a kanapén a Kenna nevű kutyus és nézi a tévét. De az egyik legfrissebb videója nem...

0

Sport

Drámai vallomást tett a négy focista által megerőszakolt sportriporternő

Dermesztő dolgok történtek a Hilton hotel 407-es szobájában.

Arne Slot négy játékosra alapozná a Liverpool következő szezonját

A holland előzetes elképzelései szerint Szoboszlai Dominik nagy küzdelemre számíthat a csapatba kerülésért

Nincs kegyelem: a Fradi-szurkolók üzentek a távozó Dejan Sztankovicsnak

Az FTC elnöke, Kubatov Gábor is elmondta a véleményét a szerb edzőről.

Két csapat is feljutott az NB I-be

A női NB II Keleti csoportjában a Honvéd 2-0-ra nyert az Eger otthonában, a sikernek köszönhetően a kispestiek az új […] A Két csapat is feljutott az NB I-be bejegyzés először nb1.hu-én jelent meg.

Ferencváros-ETO: olyan történt, ami ebben a szezonban még nem

A címvédő és veretlenül alapszakaszgyőztes FTC-Telekom hétfőn hazai pályán 1-0-ra kikapott a kupagyőztes ETO FC Győrtől a női Simple Liga […] A Ferencváros-ETO: olyan történt, ami ebben a szezonban még nem beje

Szoboszlai ezzel az üzenettel búcsúzott el Klopptól

A magyar válogatott labdarúgó az Instagram-oldalán tett közzé egy közös fotót a német szakemberrel.

Először nyilatkozott kinevezése után a Liverpool új vezetőedzője

A Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool hétfőn kinevezte új vezetőedzőjét, a Feyenoordtól érkező Arne Slotot, aki a holland csapat honlapjának arról beszélt, hogy nehéz döntést kellett meghoznia.

Joan Laporta "felrobbantotta" a Barcelona öltözőjét is

Az elnök az utóbbi hetek viszonylagos nyugalmát dobta ki az ablakon

Őrült első félidő, öt gól és botrányos zárás: az ETO óriásit lépett a feljutás felé a Vasas ellen

Az ETO FC Győr ugyan kétszer is hátrányba került, végül mégis 3-2-re legyőzte a vendég Vasast az NB II 33. […] A Őrült első félidő, öt gól és botrányos zárás: az ETO óriásit lépett a feljutás felé a Vas

Meghalt a legendás focista, a híres dupla nullás mez viselője

70 műtéten esett át, 2007-ben amputálták a jobb lábát.

A Liverpool bejelentette Jürgen Klopp utódját

A Liverpool hivatalos honlapján jelentette be, hogy 2024. június 1-től a holland Arne Slot irányítja az együttest.

Kulcsemberét veszítette el Carlo Ancelotti

Újratervezés a BL-döntő előtt

0

Bulvár

Osztálykiránduláson lett rosszul egy 13 éves lány: majd egy gyereket szült a mosókonyhában

Már az ügylszség vizsgálódik a 13 éve slány ügyében. Az iskolás egy osztálykiránduláson lett hirtelen nagyon rosszul. Nem sokkal később egy ifjúsági szálló mosdójában életet adott egy gyermeknek.

Izrael azonnal reagált az iráni elnök halálára

Így tett a Hamász és a Hezbollah is.

Igaz történet: „Átmentem a reptéri biztonsági ellenőrzésen és megdöbbentem, mit talált a fejemben a szkenner”

Arról már hallottunk, hogy a szkenner benéz a ruha alá. Ennek a lánynak sokkal sokkolóbb felfedezést kellett tennie.

Így menekíthetnek át milliárdokat, titokzatos alapítványokra bukkantunk

A jelszó: ne tulajdonolj semmit, kontrollálj mindent!

„Két gyermekemet vesztettem el a hajóbalesetben” – Egy testvérpár is meghalt a verőcei hajóbalesetben

Egy fiatal lány holttestét már megtalálták, a nagynéni azonban még reménykedik: szülei még nem azonosították, így teljes bizonyosságunk még nincs - mondta.

„Összeismerkedtek egy fiatal olasz sráccal, és ő élte túl egyedül” – épp a túlélő nem tartozott a baráti társa...

A balesetet szenvedett fiatalok barátja is csatlakozott a keresőkhöz, egész nap a vízen volt. Őt is hívták a buliba, de egy családi esemény miatt nem tudott velük tartani.

Pánik a kormányban? Nem fognak a Fidesz golyói Magyar Péteren

A Tisza Párt vezérével szemben eddig hatástalan a kormányzati propaganda.  

Megtalálták Atlantiszt, mindvégig itt volt az orrunk előtt a rejtély kulcsa?

Hollywoodban mindig is tudták, hol van valójában Atlantisz?

Most kaptuk: újabb baleset történt Verőcénél

Az ütközésről a katasztrófavédelem számolt be.

Hatalmas meglepetés az befolyáslistán: Két hatalmas bukás és a Magyar Péter dilemma

Jelentősen átalakította az idei befolyáslistát a kegyelmi ügy, mivel két ismert politikus is – óriásit zuhanva - kiesett emiatt a Top50-ből. Az élmezőny ettől függetlenül stabil. Nem mellesleg Nagy Márton, Lázá

blogmorzsák

Hat legenda Szent Lászlóról

Az egyik legnagyobb magyar király nem volt híján csodálatos történeteknek úgy életében, mint holtában.

Felesége egy földművesnek soha ne légy!

Itt a Messessippi új dala, a Berta.

„Álmokat árulj, ne termékeket!”

Kitalálod, melyik ikon mondta?

Lengyelország atomhatalommá válhat?

Németország és Oroszország között egy új katonai nagyhatalom van születőben.

0